Otsus hävitajate müügi osas viibis, kuni Ankara kiitis sel nädalal heaks Rootsi ühinemise NATOga. Tehing läheb Türgile maksma 23 miljardit dollarit (21 miljardit eurot) ja see sisaldab ka „moderniseerimiskomplekte“ 79 olemasolevale Türgi F-16-le, kirjutab BBC News.

USA välisministeerium teatas kongressile, et on samuti heaks kiitnud 40 hävitaja F-35 müügi Kreekale. Tolle tehingu maksumuseks on 8,6 miljardit dollarit (ligi 8 miljardit eurot).

Türgi ratifitseeris Rootsi NATOga liitumise pärast enam kui aastast viivitust, mis tekitas alliansis pingeid.

Taotluse hävitajate ostmiseks esitas Türgi esmakordselt juba 2021. aastal, kuid soovimatus ratifitseerida Rootsi NATO-taotlust osutus tehingu lõpufaasis suureks komistuskiviks. Ankara väitis end olevat mures Rootsi toetuse pärast kurdi separatistidele.

Türgi parlamendiliikmed ratifitseerisid Rootsi taotluse viimaks sel nädalal ja Türgi president Tayyip Erdoğan andis sellele ka oma kinnitava allkirja. USA president Joe Biden kinnitas seejärel, et F-16 müük kiidetakse heaks „viivitamata“. Nüüd lahutab Rootsit alliansiga liitumisest üksnes Ungari heakskiit.

Venemaa täiemahuline sissetung Ukrainasse 2022. aasta veebruaris suurendas Türgi tähtsust NATO kaitsemüürina Musta mere piirkonnas.

„Minu heakskiit Türgi taotlusele osta F-16 lennukeid on sõltunud Türgi nõusolekust Rootsi NATOsse lubada,“ ütles demokraadist senaator Ben Cardin, senati välissuhete komitee esimees, üks neljast peamisest komiteest, mis peab relvade üleandmise heaks kiitma. „Aga pole kahtlustki: see ei olnud otsus, mille ma langetasin kergekäeliselt.“

Ta lisas, et Türgi inimõiguste olukorda tuleb parandada ning teha rohkem, et Venemaa vastutaks oma täiemahulise sissetungi eest Ukrainasse.