Kopli riiklik päästekomando suleti 31. jaanuaril. Selle asemele soovib Tallinn luua vabatahtlik päästekomando, mis võtaks osaliselt või täielikult üle riikliku komando funktsioonid, samuti endised Kopli komando ruumid Ankru tänaval.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on kahetsusväärne, et riik ei leidnud võimalusi päästevõimekuse säilitamiseks linnaosas, kus elab üle 60 000 inimese. „Kohalik omavalitsus peab seetõttu koos vabatahtlikega oma elanike turvatunde tagamiseks üle võtma riiklikke kohustusi. Kohaliku päästekomando olemasolu võimaldab kiiret reageerimist tulekahjudele, õnnetustele ja muudele hädaolukordadele, mis võib päästa elusid ja vara ning suurendada turvatunnet kogukonnas,“ rääkis linnapea.

„Me ei saanud lubada, et Kopli poolsaarel, mis on ümbritsetud kolmest küljest merega, tekiks tulevikus olukord, kuhu abi jõuab hiljem kohale. Seetõttu oleme tänulikud partneritele, kellega koostöös on päästevõimekus ka tulevikus tagatud,“ lisas Kõlvart.

Tallinna linn soovib asutada mittetulundusühingu Tallinna Vabatahtlik Pääste koos MTÜ-ga Tallinna Vabatahtlike Päästjate Keskus, mille on asutanud ühiselt mittetulundusühingud Vabatahtlik Reservpäästerühm, Tallinna Tuletõrjeühing ja Lilleküla Vabatahtlik Pääste. Linn soovib osaleda päästetegevuse toetamise korraldamises mittetulundusühingu kaudu, kuna vabatahtlikel üksi ei ole vajalikke ressursse päästevõimekuse tagamiseks kavandatavas ulatuses.

Eesmärk on tagada päästetöö baasteenuse võimekus alates 2024. aasta aprillist. See tähendab ööpäevaringset suitsusukeldumise võimekusega päästemeeskonna reageerimist Kopli komando hoonest ning väljasõiduvalmidust ajaga kuni 60 sekundit. Lisaks sellele tagab Tallinna Vabatahtlik Pääste suurõnnetuste korral kiirema ja tõhusama tegutsemise, võimaldades operatiivsemat reageerimist ja ressursside paremat kaasamist. Muud teenused või võimekused võivad lisanduda aja jooksul, sealhulgas ennetustöö ja merepääste.

MTÜ Tallinna Vabatahtlik Pääste sõlmib päästeametiga lepingu pääste- ja ennetustööl osalevate vabatahtlike päästjate tegevuse korraldamiseks. Päästeamet tagab ka varustuse ja väljaõppe.

MTÜ Tallinna Vabatahtlik Pääste tegevust on kavas rahastada sihtfinantseerimise ja projektipõhise finantseerimise kaudu. Linn kavatseb toetada ühingu tegevust, sõlmides tegevustoetuse lepingu linnaeelarves ettenähtud vahendite piires.

Mittetulundusühingu asutamise peab heaks kiitma Tallinna linnavolikogu.