Hezbollah on alates oktoobris alanud Gaza sõjast alates igapäevaselt osalenud Iisraeli piiriülestes tulistamistes, et toetada oma liitlast Hamasi.

„Kindlasti ei lähe see kuritegu mööda, ilma et vaenlane saaks karistuse ja kättemaksu,“ ütles Hezbollah oma avalduses.

Väidetavalt hukkus Iisraeli löökides seitse IRGC liiget, kelle hulgas olid ka kõrged ametnikud brigaadikindral Mohammad Reza Zahedi ja brigaadikindral Mohammad Hadi Haji Rahimi, teatas IRGC.

Vahepeal väitis Suurbritannias asuv Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus, et löökides hukkus 11 inimest, kelle hulgas oli kaheksa iraanlast, kaks süürlast ja üks liibanonlane, kes kõik olid võitlejad.

Madalama hukkunute arvu andis Iraani suursaadik Süürias Hossein Akbari, kes ütles Iraani riigitelevisioonile, et rünnakus hukkus vähemalt viis inimest, mille viisid läbi F-35 hävitajad, kes tulistasid konsulaati kuus raketti.

Hezbollah ütles oma avalduses, et Zahedi oli üks esimesi, kes toetas, ohverdas ja pidas aastaid kinni vastupanuliikumise Hezbollah töö arendamisest ja edendamisest Liibanonis.

Vaatluskeskuse andmetel oli Zahedi Iraani Palestiina, Süüria ja Liibanoni eliitüksuse Quds Force juht. Hezbollah lisas, et rünnakus hukkus ta koos oma abilise, tema asetäitja ja Palestiina, Süüria ja Liibanoni Quds-üksuse staabiülemaga.

Iisrael keeldus teatatud rünnakut kommenteerimast, kuid Iraani ametnikud ütlesid, et antakse „jõuline vastus“, mis suurendas veelgi hirmu, et Gaza sõja järel võib Iisraeli ja Iraani liitlaste vahel tekkida rohkem vägivalda.

Iraani suursaadik Akbari lubas, et rünnak „toob kaasa meie otsustava vastuse“, lisades, et „Iisraeli rünnak Iraani konsulaadi vastu näitab sionistliku üksuse tegelikkust, mis ei tunnusta rahvusvahelisi seadusi ja teeb oma eesmärkide saavutamiseks kõike ebainimlikku“.

Iraani välisminister Hossein Amir-Abdollahian kutsus samuti üles rahvusvahelise üldsuse tõsisele reageerimisele.

Rünnaku mõistis hukka ka Süüria välisminister Faisal Mekdad, kes pärast sündmuskoha külastamist ütles SANA avaldatud avalduses, et tegemist on jälestusväärse terrorirünnakuga, mille käigus hukkus hulk süütuid inimesi.