Rasedus hõlmab värskete emade jaoks palju erinevaid kogemusi. Tihti on naistel ootus, et lapse sünd on rõõmus ja õnnelik aeg. Kuigi see on sageli tõsi, võib lapse sünd esile kutsuda ka palju muid tundeid, mis pole alati positiivsed. Sünnitusjärgne periood, mis algab kohe pärast sünnitust ja kestab mitu kuud, on täis palju erinevaid emotsioone. Selle aja jooksul on oluline ära tunda märke võimalikest vaimse tervise probleemidest, nagu sünnitusjärgne depressioon ja ärevus, nii ema kui ka lapse heaolu jaoks.

Olulised märgid, millele võiks tähelepanu pöörata

· Püsiv kurbus: valdava osa ajast tunned end masendunult, kurvana ja lootusetult, isegi kui sel pole mingit nähtavat põhjust.

· Huvi puudumine: kui kaotad huvi tegevuste vastu, mis sulle varem meeldisid, sealhulgas lapsega suhtlemise vastu.

· Unemustrite muutused: suutmatus magada ja puhata ajal, kui laps magab, või tunned väga suurt väsimust.

· Söögiisu muutused: kui isu kaob või tekib soov liiga palju süüa.

Kuigi väikese beebi kõrvalt on väga palju tegemist, on oluline, et ema võtaks aega, et teha neid asju, mis teda õnnelikuks teevad. Oma päevakavasse tuleks lisada kindlad hetked, millal teete midagi meelepärast. See võib olla näiteks lugemine, teistega suhtlemine või kodune trenn. Samuti ei tohiks unustada enda eest hoolitsemist, kuigi paljud emad ütlevad, et vahel võib olla beebi kõrvalt pesemaski käimine paras ettevõtmine.

Ära ei tohiks unustada ka suhtlemist oma partneriga, kellele tuleks avameelselt ja ausalt jagada kõiki oma positiivseid ja negatiivseid tundeid. Et mitte üksi koju istuma jääda, tasub suhelda teiste värskete emadega, kellega on hea kogemusi jagada ja kellelt nõu küsida. Näiteks beebiringides leitakse vahel endale sõpru terveks eluks.

Ära unusta enda eest hoolitseda

· Maga korralikult, sest muidu suureneb stress ja ärevus. Kui beebi magab, ei ole vaja hakata kodu koristama, see on hea aeg, et ise veidi puhata. Kui öine beebi toitmine väsitab, siis tasub abi paluda. Äkki saab kaaslane võtta mõned toitmised enda peale.

· Liigu piisavalt, sest füüsiline aktiivsus tõstab meeleolu ja energiataset. Isegi väikene jalutuskäik võib enesetunnet oluliselt parandada.

· Söö korralikult, tänu tasakaalustatud ja tervislikule toidule on kehal rohkem jaksu kõigega toime tulla. Piirata võiks ka kofeiini ja suhkru tarvitamist.

· Õpi lõõgastuma, selleks on parim viis praktiseerida rahustavaid hingamispraktikaid või meditatsiooni.

Jaga
Kommentaarid