Välisminister Blinken külastas Moldova pealinna Chişinăud. Visiidi raames pidas ta pressikonverentsi presidendi Maia Sanduga, kus ta teatas abipaketist Moldovale.

Blinkeni sõnul antakse 85 miljonit dollarit energiataristu tugevdamiseks ja 50 miljonit dollarit energia- ja põllumajandustööstuse ümberkorraldamiseks ning desinformatsiooni tõkestamiseks.

„See omakorda tugevdab moldovlaste võimet seista vastu Venemaa sekkumisele, korraldada vabu ja õiglasi valimisi, jätkata teed Euroopa Liidu ja lääne integratsiooni poole, luua rohkem majanduslikke võimalusi,“ ütles Blinken.

Varasemalt, alates Ukraina sõja algusest 2022. aastal, on USA andnud Moldovale rahalist abi 774 miljoni dollari ulatuses, sellest 300 miljonit dollarit energiajulgeoleku tagamiseks.

Sandu tänas USA-d toetuse eest. „Me suutsime tugevdada oma energiajulgeolekut täielikust sõltuvusest Venemaa energiaressurssidest,“ ütles ta. „Täna hangime maagaasi mitmest allikast, sealhulgas Ameerika Ühendriikidest.“

Blinkeni reis sai alguse murest, et Moldova ja Gruusia seisavad silmitsi uute ohtudega Venemaa poolt.

„Praegu ei ole otsest sõjalist ohtu, kuid Vene mõjuoperatsioonid on käimas ja see teeb muret,“ ütles USA kõrgeim Euroopa diplomaat James O’Brien eelmisel nädalal.

Moldova on korduvalt süüdistanud Venemaad „hübriidsõja“ pidamises riigi vastu, kohalikesse valimistesse sekkumises ja ulatuslike desinformatsioonikampaaniate korraldamises, et üritada kukutada valitsust ja viia rööbastelt välja riigi teekond Euroopa Liitu. Venemaa on süüdistused tagasi lükanud.