„EKRE liikmed rääkisid nüüd mulle, kuidas samal koosolekul, kus oli juttu putšist, sai erakonna juhatus osa Mart Helme sõnavõtust, kus ta teatas, et Venemaa peab Ukrainas püha sõda ja tema toetab seda. Juttu kuulnud erakonna juhatuse liikmed olid sellisest jutust silmanähtavalt ärritunud ja püüdsid aseesimeest korrale kutsuda,“ märkis Ernits.

Põlluaas ütles, et too koosolek oli möödunud kuul. „Nii ütleski,“ ohkas ta. Tema sõnutsi kirjeldas Mart Helme, et Ukraina ilmselt seda sõda ei võida, misjärel tuli ka too lause.

„Kõik olid šokeeritud,“ märkis Põlluaas. Arutelu läks aga edasi teiste teemade juurde, st sellel rohkem ei peatutud.

Martin Helme: masendav laim

„Küll on kurb vaadata, mis võteteni on senised head erakonnakaaslased langenud. Henn Põlluaas ütleb kindlas kõneviisis, et Mart Helme olevat juhatuse koosolekul kiitnud Putini püha sõda Ukrainas. Masendav laim,“ märkis sotsiaalmeedias EKRE juht Martin Helme.

„Mart ütles selge sõnaga, et kuna näha on, et enamus inimesi pole Kirilli algse sõnavõtuga kursis, tema aga luges avalduse läbi, siis ta refereerib seda fraktsioonikaaslastele. Ta jutustas ümber, mis oli originaaltekst. Kui keegi väidab, et ta ei saanud aru, et see ei ole mitte Mardi enda seisukoht, vaid tema ümberjutustus Kirilli avaldusest, siis peab ta olema kas päris juhm või üdini valelik ja pahatahtlik,“ jätkas ta.

„Kuidas on võimalik end seni konservatiiviks nimetanud inimestel langeda nii madalale, et hakata SALK-i kombel vehkima kremli kaardiga omaenda erakonnakaaslaste vastu, teades samas väga hästi, et see ei vasta lihtsalt tõele? Peab ju olema arusaadav, et sellise ülimalt laetud ideoloogilise vale suurde levisse panek kahjustab mitte ainult erakonnakaaslast, vaid tervet erakonda!“

Patriarh Kirill on rääkinud „sõjalisest erioperatsioonist“ kui pühast sõjast.

Jaak Valge täpsustas Delfile, et koosolek toimus 13. mail. „Teema tuli jutuks justkui möödaminnes. Mart Helme teeb vahel kõrvalepõikeid,“ meenutas ta. Valge sõnas, et ta ise tol hetkel täpset tsitaati ei kuulnud, st mõtted olid sel hetkel mujal. „Täpselt tsiteerida ei oska. Mu kõrval istunud Jaak Madison toksas - kas kuulsid, mis ta ütles? Kui Madison ja Põlluaas kinnitavad, et nii oli, küllap siis ka oli.“ Temagi kinnitas, et arutelu läks edasi, konkreetsel sõnavõtul ei peatutud.

Jaak Madison kinnitas Delfile, et just nõnda oligi, Mart Helme sääraselt end väljendas. Detailidesse ta aga laskuda ei soovinud. „Meil on homme juhatuse koosolek, siis arutame seda ja muid teemasid.“

Madison kommenteeris ka Helme postitust, öeldes, et mäletab samuti toda juhatuse koosolekut. Ta meenutas, et toona arutati muuhulgas Moskva Patriarhaadi õigeusu kiriku soovi kohtuda erakonna juhatuse või fraktsiooniga.

„Seejärel aga võttis sõna erakonna aseesimees Mart, kes umbkaudselt ütles nõnda: „Nagu on patriarh Kirill öelnud, et Venemaa peab püha sõda Ukrainas kristliku maailma eest. Ja mina olen nõus sellega!“ vahendas Madison koosolekul räägitut. Ta lisas, et sõna-sõnalt ta Helmet ei tsiteerinud, kuid umbes nõnda öeldu kõlas.

Mart Helme pole Delfi korduvatele kõnedele vastanud.