Helme sõnul seisab erakonnal ees raske aeg. „Kahtlemata näeme mingit hulka inimesi erakonnast lahkumas. Leppida tuleb ka sellega, et lähiajal erakonna toetus väheneb. Erakonna juhatus mõistab seda,“ sõnas Helme oma ühismeedia postituses.

„Kui me oleks lasknud jätkata selliste võtete kasutajatel erakonna lõhkumist, siis oleks kahju veel suurem. Me oleme näinud, kui hulluks võib minna sisetüli Isamaa näitel,“ ütles ta ning lisas, et Isamaa näitel on selline sisetüli laastanud ka erakonna toetust ja organisatsiooni tõhusust.

„Me oleme näinud, kui rängalt mõjus vastasseis juhtkonna tasandil Keskerakonnale. Me ei saa seda endale lubada,“ ütles Helme. „Me peame olema ühtsed ja jääma kindlaks oma põhimõtetele, mitte hakkama peale ühte lootusi mitte täitnud valimisi pöörama kõigele senisele selga.“

EKRE-l seisab ees pühapäeval suur kongress, kus valitaske erakonnale uus juht. Lisaks Martin Helmele kavatses erakonna juhiks kandideerida ka Silver Kuusik ja uusi juhikandidaate rohkem pole ega tule, sest kandideerimisest teatamise aeg on möödas.

Olukorda arvestades ei tule kongress Helme sõnul tavapärane. „Rõõmustada on vähese üle nii erakonnas kui Eestis laiemalt. Aga ma olen veendunud, et suurem enamus meie liikmeid mõistab vastutust, mis meil on ning on valmis eestiliku jonniga kõige kiuste edasi pressima,“ ütles Helme.

EKRE juhatus hääletas eile õhtul välja erakonnast Helle Kullerkupu, Jaak Valge, Silver Kuusiku ja Henn Põlluaasa, omal soovil lahkus ka Jaak Madison ning täna ka Ants Frosch. Lahkumiste arv aina kasvab, sest erakonna liikmed ei pea nimetatute väljaviskamist õigustatuks.