ÜRO uurimiskomisjoni raportis kirjeldatakse murettekitavalt, kuidas mõlemad konflikti osalised on rutiinselt rahvusvahelist õigust eiranud, vahendab CNN.

Komisjoni aruanded algavad eelmise aasta 7. oktoobrist, mil Hamas ja teised Palestiina relvarühmitused korraldasid Lõuna-Iisraelis terrorirünnaku, milles hukkus üle 1200 inimese ja mille ajal võeti pantvangi 250 inimest. Sel päeval toime pandud sõjakuritegudena on üles loetud tsiviilisikute vastu suunatud rünnakute tahtlik juhtimine, mõrvad või tahtlikud tapmised, piinamine, ebainimlik või julm kohtlemine, isikliku väärikuse solvamine ning pantvangide, sealjuures laste võtmine.

Rünnaku järel kuulutas Iisrael Hamasile sõja ja hakkas ründama Gaza sektorit. Gaza tervishoiuasutuste andmeil on tiheda asustusega alal hukkunud üle 37 000 inimese. Sõja esimese 2,5 kuu jooksul sooritas Iisrael komisjoni hinnangul sõjakuritegusid ja inimsusvastaseid kuritegusid. Viimasena käsitletakse laialt levinud, tsiviilelanikkonna vastu suunatud süsteemset rünnakut. Iisraeli väidetavad sõjakuriteod hõlmavad näljutamist, meelevaldset kinnipidamist ning „kümnete tuhandete laste“ tapmist ja sandistamist.

Üle 200 lehekülje pikkuse aruande järgi kasutasid nii Iisrael kui ka Hamas seksuaalvägivalda ja piinamist ning ründasid tahtlikult tsiviilelanikke.

Komisjoni teatel põhinesid nende järeldused ohvrite ja tunnistajatega tehtud intervjuudel, tuhandetel kohtuekspertiisi analüüsiga kontrollitud avatud lähtekoodiga üksustel, sadadel esildistel, satelliidipiltidel, kohtuekspertiisi aruannetel ja meediakajastusel.

Raport käsitleb sündmusi alates eelmise aasta 7. oktoobrist kuni 2023. aasta lõpuni.

Jaga
Kommentaarid