Kuubale saabusid fregatt Gorškov, allveelaev Kazan, tanker Pašin ja puksiir Nikolai Tšiker. See tähistab venelaste suurimat jõudemonstratsiooni oma pikaaegse liitlase Kuubaga paljude aastate jooksul, vahendab CNN.

Vene sõjalaevad viisid teel Kuubale läbi õppusi Atlandi ookeanil, teatas Venemaa kaitseministeerium teisipäeval. Meeskonnad harjutasid ülitäpse raketirelva kasutamist mereväe sihtmärkide arvutisimulatsiooni abil, teatas Vene riigimeedia TASS.

USA ametnikud ütlesid CNN-ile, et USA sõjavägi paigutas laevu ja lennukeid Atlandi ookeani ja Kariibi mere piirkonda ning nad jälgisid Venemaa sõjalisi õppuseid.

Venemaa tegevus on rutiinne

Pentagoni ja välisministeeriumi ametnikud on püüdnud rõhutada, et Venemaa tegevus on rutiinne ega kujuta endast ohtu USA-le. Nad märkisid, et Kuuba võõrustas 2013-2020 aastatel Vene laevu igal aastal.

Kuuba ütles eelmisel nädalal, et selline visiit Havannale on sõbralike riikide mereväeüksuste tavapraktika. Saar rõhutas, et Vene laevade saabumine ei kujuta piirkonnale ohtu.

„Teiste riikide mereväeüksuste visiidid on revolutsioonilise valitsuse ajalooline praktika nende riikidega, kes säilitavad sõprus- ja koostöösuhteid,“ kirjutas Kuuba välisministeerium avalduses. Kuuba relvajõudude ministeeriumi avalduse kohaselt ei ole ükski Venemaa laev relvastatud tuumarelvaga.

Sellegipoolest toimub visiit ajal, mil Washingtoni ja Moskva vahelised pinged on kasvanud, kuna president Joe Biden lubas Ukrainal kasutada USA tarnitud relvi Venemaal asuvate sihtmärkide ründamiseks.

Kuubal on pikka aega olnud head suhted Venemaaga ja laevade saabumine annab märku Moskva ja Havanna suhete tugevnemisest. Kuuba sõltub üha enam ka Venemaa naftast ja abist, kuna kommunistlikku riiki räsib aastakümnete rängim majanduskriis.