Kui palju reservväelasi Nordic Milkis hetkel töötab?

Nordic Milk omab Eestis kolme tehast, meil on töötjaid kokku ligi 550, neist reservväelase kohusega mehi ja naisi on kuskil 150 ringis.

Kuidas sündis otsus nende osalemist õppustel toetada?

See otsus sündis paljuski Tapal veebruarikuus aset leidnud riigikaitsekursusel, kus ma osalesin ja mis avardas üsna palju riigikaitset puudutavat pilti ja tutvustas erinevaid jõustruktuure ning nende tegevust. Selle päeva ajel tekkis mõte, et kindlasti peab ka meie ettevõte riigikaitseteemale rohkem mõtlema, ja nii otsustasimegi Maag Grupi kontserni üleselt, et reservväelastele, kes saavad õppekogunemise kutse, tagab ettevõte õppuste ajal töötasu.

Digimustri sai piim, sest see on enimtarbitav toode.

Miks otsustasite veel lisaks toetada sel aastal korraldatud reservväelaste nädalat?

Kui kaitseministeerium üleskutse tegi, mõtlesime, kuidas saame reservväelaste nädalasse panustada, ja leidsime, et see peab olema mingi toode, mis on poelettidel saadaval. Digimustri sai piim, sest see on enimtarbitav toode.

Eestis juuakse keskmiselt 90 miljonit liitrit piima aastas, iga pooleliitrine pakk annab pisikese panuse riigikaitsesse. Igalt pakilt annetame reservväelaste fondi viis senti, mis võib tunduda väikese rahana, aga kuivõrd piima juuakse Eestis palju, siis loodame, et inimesed seda märkavad ja teadvustavad, et väike osa rahast läheb reservväelaste fondi.

Eestis juuakse keskmiselt 90 miljonit liitrit piima aastas, iga pooleliitrine pakk annab pisikese panuse riigikaitsesse.

Mida tuleks veel teha, et reservväelaste õppekogunemisel osalemist soodustada?

Kindlasti saab teadlikkust tõsta, esmane tähelepanu tuli ikkagi sellelt kursuselt, mida mainisin. Majandus saab toimida ainult siis, kui meil on tugev riigikaitse, ja ettevõtjad mõistavad seda hästi olukorras, kus Ukraina sõda on kestnud juba üle kahe aasta.

Kui vaadata praegust riigieelarve seisu ettevõtja pilguga, siis on meid üllatatud mitme jutumärkides huvitava maksuga. Kui võtame õppekogunemise, kuhu kutsutakse 25 000 – 30 000 reservväelast ja mille osalemisprotsent peaks olema 100, siis 30 000 inimese keskmine palk on umbes 15 miljonit eurot nädalas. Riik võiks siin vabastada tulumaksust töötaja palga, mille ettevõtja sel ajal tasub. Riik ja ettevõtja võiksid siin koos töötada, nii oleks ka reservväelastel suurem huvi osaleda kui ehk praegu.

Võidupüha, mis kohe käes, viib meie mõtted kindlasti ka sellele, mis Ukrainas praegu toimub. Võime olla uhked oma kaitseväe ja valmisoleku üle, mille Eesti riik on loonud. See tuleb kindlasti oma hinnaga, aga tugev kaitsevõime on alus kindlamale majandusele.

Mida võidupüha teie jaoks tähendab? Milline see praegune aeg ettevõtluse jaoks on?

Kui Ukrainas täiemahuline sõda algas, oli meil mõni päev hiljem plaanis ühe uue kaubamärgi esitlus. Me jätsime selle ürituse ära, sest see tundus nii võõras ja sobimatu. Sellest ajast on nüüdseks möödunud ligi tuhat päeva, see on olnud aeg, kus jälgin igapäevaselt uudiseid ja kui on midagi positiivset, siis on meil kõigil kindlasti meeleolu veidi parem.

Võidupüha, mis kohe käes, viib meie mõtted kindlasti ka sellele, mis Ukrainas praegu toimub. Võime olla uhked oma kaitseväe ja valmisoleku üle, mille Eesti riik on loonud. See tuleb kindlasti oma hinnaga, aga tugev kaitsevõime on alus kindlamale majandusele.

Kindlasti on olnud investeeringuid, mis on täna peatatud, ja välisinvestor võib-olla enam ei vaata niivõrd Eesti suunas, sest oleme sõjale ikka väga-väga lähedal. Samas meie kuulumine NATO-sse ja Eesti kaitsevõime areng tagab kindlama tunde ka investorite seas.

Kuidas näete oma panust riigikaitsesse?

Loodame, et reservväelaste piim leiab oma koha tarbijate seas ja saame nii toetada ka reservväelaste fondi. Tahan tänada ka meie kaubanduspartnereid, kes toote oma sortimenti on võtnud. Jätkame reservväelaste toetamist ja oleme valmis leidma uusi võimalusi, et aidata kaasa Eesti riigikaitse tugevdamisele.

Jaga
Kommentaarid