Hagejad võtsid sihikule 2016. ja 2021. aastal Toidu- ja Ravimiameti (FDA) poolt tehtud otsused, mis lubasid kasutada aborditablette kuni seitsme rasedusnädala asemel kuni kümnenda rasedusnädalani. Lisaks lubati ravimi kättetoimetamine posti teel ilma eelneva arstivisiidita, vahendab Reuters.

Ühehäälse otsusega teatas kohus, et mitmel abordivastasel arstil ja rühmal ei ole õigust vaidlustada FDA poolt tehtud otsuseid leevendada ravimiga seotud erinevaid regulatiivseid nõudeid.

Juhtum esindab järjekordset võitlust abordiõiguste üle USA-s. 2022. aastal tühistas ülemkohus otsuse, millega lõppes üleriigiline põhiseaduslik õigus abordile. Selle tõttu pidid paljud osariigid kehtestama vabariiklaste toetatud meetmeid, mis keelustasid või piirasid protseduuri.

USA presidendivalimistel teist ametiaega taotlev Biden on abordiõiguste otsene kaitsja. Tema ja teised demokraadid on püüdnud muuta abordiõigused enne valimisi vabariiklaste vastu keskseks teemaks.

Tabletid said FDA regulatiivse heakskiidu 2000. aastal ja seda kasutatakse enam kui 60% USA abortide puhul. FDA on öelnud, et pärast tablettide kasutamist aastakümnete jooksul miljonite naiste poolt kogu maailmas on tabletid osutunud „äärmiselt ohutuks“ ja uuringud on näidanud, et „tõsised kõrvalnähud on äärmiselt haruldased“.