Kaalep lisas postitusse kuvatõmmise sõnumist, kus on kirjas, et ta arvati erakonnast välja põhikirja rikkumiste tõttu. Sõnumis on veel märgitud, et sellest tulenevalt on ta kustutatud delegaatide nimekirjast ega saa osaleda tänasel kongressil.

Kaalepi sõnul tuli teade väljaviskamise kohta kaks tundi enne erakonna kongressi algust.

„Üks ring on täis saanud. 12 aastat kestnud rännak sai täna lõpu. 2010ndate EKRE oli Eesti kõige värskendavam, nooruslikum ja dünaamilisem erakond. See imeline teekond sisaldas katsumusi ja võite, sõpru ja rivaale, ilu ja valu. Ma olen kõigile südamest tänulik ühiselt käidud tee eest,“ alustas Kaalep oma postitust.

Kaalepi sõnul selgus juba teisipäeval, et tema ja EKRE teed lähevad lahku. „Kuid ma ei kiirustanud lahkumisavaldusega, kuna soovisin veel pidada nõu Otepää osakonna liikmetega, viia sujuvalt lõpule oma kohustused osakonna juhina ja leida tee, kuidas ühist retke jätkata,“ märkis ta.

„Edaspidi on võimalik veel enam kaitsta just neid põhimõtteid, mida olen poliitikuna esile tõstnud: Eesti kui eestlaste rahvusriik, põlisrahvaste enesemääramisel põhinev välispoliitika, looduse ja pärandmaastike kaitse, side põlvest põlve kantud pärandiga, kogukondlik otsedemokraatia,“ ütles Kaalep.

Kaalep tegi ka üleskutse EKRE liikmetele lahkuda erakonnast.

„Kõiki seniseid erakonnakaaslasi ja samuti neid, kes ühel või teisel põhjusel EKREga ei haakunud, kuid peavad au sees rahvuslikku maailmavaadet, kutsun sellele retkele kaasa. Kindlasti annavad juba lähemad päevad selgust ka uue sündiva erakonna osas,“ lisas Kaalep.

Kaalep liitus EKRE-ga 2012. aastal, ta oli Sinise Äratuse juht, EKRE Otepää osakonna esimees ning endine riigikogu liige. Lisaks on ta vabariigi aastapäeva tõrvikurongkäigu üks algatajaid.

Täna toimub Jõhvis EKRE kongress, kus valitakse uus juhtkond. Ainus kandidaat esimehe kohale on praegune juht Martin Helme.