Sõjaväe poolt välja kuulutatud paus kehtib umbes 12 kilomeetrisel teelõigul Rafah’ piirkonnas. Armee teatel algab paus hommikuti kell 8.00 ja kehtib kuni kella 19-ni õhtul. Nad märkisid, et pausid toimuvad iga päev kuni edasise teatamiseni, vahendab Associated Press.

Pause rakendatakse, et võimaldada tarnida enklaavi elanikele rohkem hädavajalikku humanitaarabi ja need kehtestati pärast läbirääkimisi ÜRO ja rahvusvaheliste abiagentuuridega.

Kaheksa kuud kestnud sõda on viinud Gaza humanitaarkriisi, ÜRO teatel on sajad tuhanded palestiinlased nälja äärel. Rahvusvaheline üldsus on kutsunud Iisraeli üles tegema rohkem kriisi leevendamiseks, kuid käimasolevad lahingud on muutnud abi kohaletoimetamise keeruliseks.

Abiorganisatsioonide sõnul oleks vaja piirkonda tarnida umbes 500 veokitäit abi päevas, kuid ÜRO humanitaarbüroo andmetel viidi 6. maist 6. juunini Gazasse keskmiselt 68 veokit abi päevas.

Suur osa abist on kuhjunud piiriületuspunktide juurde ja pole jõudnud lõppsihtkohta. Samuti öeldakse, et tarnetempo on aeglustunud, kuna Iisraeli sõjavägi peab andma autojuhtidele loa kohale sõitmiseks, süsteem on Iisraeli sõnul loodud juhtide ohutuse tagamiseks.

Samaaegselt kaaluvad Iisrael ja Hamas viimast USA presidendi Joe Bideni esitatud relvarahu ettepanekut, mis hõlmab lahingute peatamist ja pantvangide vabastamist. Hamas on nõudnud muudatusi ettepanekus, kuid Iisraeli jaoks on rühmituse nõudmised vastuvõetamatud.