Rootsi vabastas endise süüdimõistetud Iraani ametniku Hamid Noury. Samal ajal vabastati Iraanis kinni peetud Rootsi kodanikud Johan Floderus ja Saeed Azizi. Vangide vahetust vahendas Omaan, teatas riigi välisministeerium, vahendab Reuters.

Rootsi peaminister Ulf Kristersson ütles, et Rootsi kodanikud on olusid arvestades heas seisundis. Ta lisas, et Iraan kasutas Floderust ja Azizit läbirääkimismängus eesmärgiga vabastada Noury Rootsi vanglast.

63-aastane Noury ​​arreteeriti 2019. aastal Stockholmi lennujaamas ja hiljem mõisteti talle eluaegne vanglakaristus sõjakuritegude eest 1988. aastal Iraanis Karaj Gohardashti vanglas toimunud poliitvangide massilise hukkamise ja piinamise eest. Mees eitas süüdistusi.

Iraani välisministeeriumi pressiesindaja kirjeldas kohalikule meediale Nouryt pantvangina, märkides, et tema vangistamise põhjuseks oli „Rootsi ebaseaduslik kohtuotsus, millel puudus legitiimsus“.

Euroopa Liidu töötaja Floderus arreteeriti Iraanis 2022. aastal ja talle esitati süüdistus Iisraeli kasuks spioneerimises ja korruptsioonis - selle kuriteoga kaasneb surmanuhtlus.

Rootsi-Iraani topeltkodakondsusega Saeed Azizi arreteeriti Iraanis 2023. aasta novembris. Rootsi sõnul toimus Azizi arreteerimine „valedel põhjustel“.

„Need on kaks inimest, kes on maa peal põrgut kogenud,“ ütles Kristersson. Tema sõnul ei olnud tegemist lihtsa arutlusega, kuid „mõnikord tuleb teha raskeid asju ja teha seda, mis on õige“.