Saksamaa põhiseaduse kaitse amet (BfV) teatas, et Venemaa luureteenistused teevad suuri kulutusi Saksamaal agentide värbamiseks, vahendab Reuters.

„Venemaa teeb kõvasti tööd, et kompenseerida Saksamaa tegevust poolt Saksamaal viibivate Vene agentide arvu vähendamiseks,“ ütles BfV juht Thomas Haldenwang pressikonverentsil.

Mullu augustis esitati kahele Saksamaa kodanikule süüdistus riigireetmises, mõlemale maksti teenuste eest hinnanguliselt 400 000 eurot, teatas BfV.

„Agenditasud näitavad, et Venemaa teenistustel on jätkuvalt tohutud rahalised ressursid oma luureeesmärkide saavutamiseks,“ märgiti sisejulgeolekuteenistuse raportis.

Aruandes öeldi, et Venemaa väljapressimiskatsete suhtes on ohustatud sakslased, kes on Venemaal elanud või sinna tihti reisinud, sealhulgas ka diplomaadid.

„Niipea, kui neil on oma sihtmärkide kohta kompromiteerivat teavet, ei karda need teenistused kasutada agressiivseid värbamistehnikaid,“ kirjutati aruandes.

Hiljutine paremäärmusluse tõus Saksamaal on vallandanud suurema mure Vene luure suhtes, kuna paremäärmuslikud rühmitused on vastuvõtlik publik Vene mõjuoperatsioonidele.

Selle kuu alguses kinnitas ka NATO oma muret Venemaa spionaaži pärast ja kutsus üles karmimatele meetmetele vastuseks sabotaaži- ja küberrünnakute kampaaniatele.