Uudisteagentuuri AFP koguarvestuse järgi on hukkunuid veelgi rohkem ehk 577.

Vähemalt 323 hukkunutest olid Egiptuse kodanikud. Samuti on palverännakul surnud vähemalt 60 Jordaania kodanikku.

Esmaspäeval ulatus õhutemperatuur Mekas 51,8 kraadini ning ekspertide sõnul muudab kliimamuutus sellised äärmuslikud kuumalained veelgi tõenäolisemaks.

Mullu suri palverännakul umbes 240 moslemit, kellest enamik oli pärit Indoneesiast.

Palverändurid Mekas

Vabatahtlikud jagavad abivajajatele vett ja jäätist ning palverändu võõrustava Saudi Araabia võimud soovitasid palverännakuga tegeleda võimalusel öisel ajal. Paraku eeldas osa rituaalidest päeva ajal palvetamist. Laupäeval pidid usklikud selleks ronima Arafati mäe otsa, kus valitses umbes 48-kraadine kuumus.

AFP vahendab, et palverändurite sõnul on Saudi kiirabi kohati ülekoormatud ning maanteede ääres võib aeg-ajalt näha liikumatult lamavaid inimesi.

Teisipäeval lõppenud palverännakul osales ametlikult umbes 1,8 miljonit inimest, kellest enamik tuli välismaalt. Lisaks aga saabuvad paljud palverändurid riiki „mustalt“ ehk ilma ametliku palverännuviisata. See jätab nad ilma ka võimude abist, eelkõige konditsioneeridega puhkekeskustest. AFP allikate sõnul oli see ka egiptlaste kõrge suremuse põhjus, kuna inimesed jäid ilma joogiveeta ülerahvastatud laagritesse.

Jaga
Kommentaarid