Prantsusmaa ja Itaalia on seitsme EL-i riigi hulgas, kellele esitatakse ametlikult etteheiteid pärast seda, kui komisjon kehtestas taas võla ja eelarvepuudujäägi eeskirjad, mis olid külmutatud Covid-19 pandeemia tõttu, vahendab Politico.

Noomitus tuli ajal, mil Prantsusmaa president Emmanuel Macron kuulutas välja erakorralised valimised. See on teravaks etteheiteks valimiskampaania haripunktis, kui Macron seisab silmitsi tugeva väljakutsega parem- ja vasakäärmuslastelt.

Paremäärmusliku Rahvuskogu (RN) võidu korral võib EL-i tegevus piirata tema kulukavasid, mis segavad maksukärpeid ja protektsionismi.

Riigid peavad sügisel komisjonile esitama tegevuskava, milles kirjeldatakse tegevusi eelarve taas kooskõlla viimiseks. Juhul kui riigid seda ei tee, võidakse neid trahvida.

Niinimetatud ülemäärase eelarvepuudujäägi menetlus (EDP) on loodud selleks, et ohjeldada kulutusi riikides, mis ületavad EL-i 3-protsendilist SKT-defitsiidi suhet.

EL-i diplomaadi sõnul jäetakse rahule riigid, kes kõikusid 3 protsendi künnise piiril, milleks on näiteks Austria ja Hispaania. Lisaks vabastatakse eelarvepuudujäägi menetlusest suurte kaitsekulutustega riigid, sealhulgas Tšehhi ja Eesti.