„Ka Merilo kardab sõda. Ka tema tahab sõda võita, ta näeb seda ohtu minuga väga sarnaselt. Ja ega rohkem polegi selles konfliktis midagi muud vaja,“ märgib kindral Martin Herem Delfile oma lahkumisintervjuus. See jutuajamine toimus päev pärast seda, kui kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm oli andnud teada ameti maha panemisest, sest poliitikud ei taju erinevalt kaitseväe juhatajast ja riigikaitse asjatundjatest piisavalt ohtu.

Salm tõi esile, et laskemoona jaoks on vaja 1,6 miljardit eurot – selle summa arvutasid kokku Herem ja tulevane kaitseväe juhataja kindralmajor Andrus Merilo koos. Poliitikute väide, et nad lugesid moonavajadusest alles ajakirjandusest, paneb Heremi sarkastiliselt muigama. Ta tuletab poliitikutele meelde, et lihtsalt tulnud otsused, kus ei riskita nii, et süda läheb pahaks, pole otsused, vaid eluga kaasa kulgemine.

Heremi arvates tuleks valitsusel 1,6 miljardi eurose eraldise otsus langetada 9.–11. juulil Washingtonis toimuvaks NATO tippkohtumiseks. „Pole paremat kohta, kus NATO-t selle ütlemisega kõvemaks teha,“ rõhutab ta ja lisab, et kaitseväe juhatajana pole tal seda nii palju vaja kui kodanikuna.

Jaga
Kommentaarid