„Just Stop Oil meeleavaldajad nõudsid, et uus valitsus allkirjastaks õiguslikult siduva lepingu fossiilkütuste kasutamise järkjärguliseks kaotamiseks aastaks 2030,“ kirjutas rühmitus sotsiaalmeediaplatvormil X, vahendab CNN.

Rühmitus kinnitas, et pulbervärv koosnes maisijahust, mis tuleb vihmaga maha.

Wiltshire’i politsei kirjutas avalduses, et Salisbury lähedal asuva maamärgi juures tegutsenud kaks meeleavaldajat arreteeriti „kahtlustatuna iidse monumendi kahjustamises“. Meeleavaldajad olid 21-aastane tudeng Oxfordist ja 73-aastane mees Birminghamist, teatas Just Stop Oil pressiteates.

Juhtunut kommenteeris sotsiaalmeedias Stonehenge’i ametlik konto, öeldes, et tegu oli „äärmiselt häiriv“. „Stonehenge’is on paljudele kividele visatud oranži pulbrilist värvi. Ilmselgelt on see äärmiselt masendav ja meie kuraatorid uurivad kahju ulatust,“ kirjutati postituses.

Protestiaktsioon leidis aset päev enne suvise pööripäeva tähistamise algust maamärgi juures. Heategevusorganisatsioon English Heritage teatas, et vaatamata sündmusele jääb Stonehenge avatuks. Samuti märgiti, et kõigil pööripäeva pidulistel palutakse kohta austada.

Rühmituse Just Stop Oili tegevused said kajastust ka eelmisel kuul, kui kaks eakat meeleavaldajat üritasid Briti raamatukogus purustada ajaloolist õigusakti Magna Cartat kaitsvat klaasi.