Vahetult enne Vietnami visiiti avaldas riigi kommunistliku partei ajaleht Nhan Dan Putini arvamusloo, kus ta kiitis Vietnami „tasakaalustatud“ hoiaku eest Ukraina sõja suhtes. Riik on hoidunud hukka mõistmast Venemaa rünnakut Ukrainale, vahendab Reuters.

Putin lisas kirjutises, et Venemaa ja Vietnam jagavad ka „sarnaseid hinnanguid olukorrale Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas“.

Venemaa ettevõtted ammutavad naftat ja gaasi Vietnami majandusvööndist. Putin viitas koostööle fossiilkütuste vallas, märkides, et energia on „kahepoolses koostöös strateegilise tähtsusega valdkond“.

Samuti viitas ta algatusele „luua Vietnami tuumateaduse ja -tehnoloogia keskus“ Venemaa riikliku tuumaenergia korporatsiooni Rosatomi toel. Vietnam peatas tuumaelektrijaama arendamise kümmekond aastat tagasi ja pole selge, kas riik kavatseb selle seisukoha uuesti läbi vaadata. Asjaga kursis olevate inimeste sõnul on Vietnamile tuumaenergia võimalusi pakkunud ka näiteks Lõuna-Korea ja Kanada.

Lisaks kiitis Putin riigi edusamme rahanduse ja kaubanduse vallas. Arveldamine kahe riigi vahel muutus keeruliseks lääne sanktsioonide tõttu ja teema on olnud pikemat aega kohtumiste prioriteet, rääkisid ametnikud.

Putini visiit Vietnami leiab aset kohe pärast Põhja-Korea reisi ja on tema esimene visiit riiki pärast 2017. aastat, kui ta osales Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö tippkohtumisel.