Putinit tervitati neljapäeval Hanois sõjaväelise tseremoonia ajal 21 relvaga saluudiga, vahendab Reuters. President To Lam õnnitles Putinit tema tagasivalimise puhul ja kiitis Venemaa saavutusi, sealhulgas sisepoliitilist stabiilsust. „Veel kord õnnitleme meie seltsimeest, et ta sai hiljutistel presidendivalimistel tohutu toetuse, rõhutades Vene rahva usaldust,“ ütles Lam.

Enne Vietnami visiiti allkirjastas Putin Põhja-Koreaga vastastikuse kaitselepingu. Putin ütles, et Moskva ja Hanoi soovivad ehitada Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas usaldusväärset julgeolekuarhitektuuri ning arendada strateegilisi suhteid.

„Laiahaardeline strateegiline partnerlus“, millest Putin rääkis, on sama leping, mille Vietnam on sõlminud USA ja Hiinaga. Putin ütles ka, et Venemaa soovib laiendada investeeringuid Vietnami energiasse.

Putin ütles veel, et austab dialoogi piirkondliku bloki, Kagu-Aasia Rahvaste Assotsiatsiooniga, milles Vietnam mängis tema sõnul aktiivset rolli.

Putini visiit on pälvinud kriitikat Vietnami läänepartneritelt, kelle sõnul kasutab Venemaa seda platvormi Ukraina sõja õigustamiseks.

Vahetult enne Putini visiiti avaldas Vietnami Kommunistliku Partei ajaleht Nhan Dan Putini arvamusloo, milles ta kiitis Vietnami „tasakaalustatud“ hoiaku eest Ukraina sõja suhtes. Vietnam on hoidunud Venemaa Ukraina-vastast rünnakut hukka mõistmast.

Putini Vietnami visiiti on kritiseerinud nii Euroopa Liit kui ka USA, mis tugevdas eelmisel aastal diplomaatilisi suhteid Hanoiga ja on Vietnami suurim eksporditurg.