„Arvestades julgeolekuolukorra olulist halvenemist Ukrainas otsustasid nõukogu liikmed kinkida Ukrainale süsteemi Patriot,“ kirjutati Rumeenia presidendi kantselei avalduses, vahendab Politico.

Kuid Rumeenia lubadusega kaasneb ka tingimus, et liitlased, eriti „Ameerika strateegiline partner“ nõustuksid riigile pakkuma alternatiivset „ajutist lahendust“.

„See otsustav panus tugevdab meie õhukilpi ja aitab meil paremini kaitsta oma inimesi ja kriitilist infrastruktuuri Venemaa õhuterrori eest,“ kommenteeris teadet Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

Mais ütles Rumeenia president Klaus Iohannis pärast kohtumist USA presidendi Joe Bideniga, et nende omavaheline kõnelus puudutas ka Ukrainale antava Patrioti küsimust.

„Ma pean seda kõrgeimas kaitsenõukogus arutama, et näha, mida me saame pakkuda ja mida saame vastutasuks, sest Rumeenia ilma õhutõrjeta jätmine on vastuvõetamatu,“ ütles Iohannis toona.

Kuigi Euroopas on toodetud alternatiive Patrioti õhutõrjesüsteemidele, siis endiselt peetakse just USA-s väljatöötatud Patrioti kõige tõhusamaks Venemaa relvastuse vastu.

Seni on Saksamaa lubanud Ukrainale tarnida kolm oma süsteemi, sealjuures on saksa ametnikud rahulolematud teiste riikide täiendavate annetuste puudumise pärast. Samuti on Holland valmis tarnima erinevaid komponente, et kokku panna veel üks eraldiseisev Patriot.

Jaga
Kommentaarid