Peaministri Robert Fico koalitsioonivalitsus leppis plaanis kokku 24. aprillil. Peaministri sõnul on muudatus vajalik, sest tema väitel on riigimeedia poliitiliselt kallutatud ja „konfliktis Slovakkia valitsusega“, vahendab Associated Press.

Pealinnas Bratislavas on korduvalt toimunud opositsioonipartei juhitud meeleavaldused eelnõu vastu. Plaani kritiseeris ka eelmisel nädalal ametist lahkunud president Zuzana Čaputová. Tema mantlipärija Petr Pellegrini on Fico lähedane liitlane.

150-liikmelises parlamendis hääletas muudatuste poolt 78 saadikut. Opositsioon protestis ja ei ilmunud hääletusele. Pärast eelnõu heakskiitu korraldasid Slovakkia ringhäälingud meeleavalduse parlamendihoone ees.

Heakskiidetud muudatused tähendavad, et avalik-õiguslik ringhääling RTVS lakkab olemast ja see asendatakse uue organisatsiooniga.

Ümberkorralduste plaani koostas kultuuriminister ja Slovakkia Rahvuspartei liige Martina Šimkovičová. Ta on töötanud meediaväljaandes, mis on tuntud desinformatsiooni levitamise poolest.

Ministri plaani kohaselt valib uue ringhäälingu nõukogu, mille üheksa liiget nimetavad kultuuriministeerium ja parlament.

Kriitikud muretsevad, et Fico võimu ajal loobub Slovakkia läänemeelsest kursist ja järgib Ungari peaministri Viktor Orbáni juhtimist.