Nii ametnikud kui ka inimesed sotsiaalmeedias teatasid, et Balkanimaades leidis aset elektrikatkestus veidi pärast keskpäeva. Elektrijaotussüsteemid on ühendatud üle Balkani. Operaatorid alustasid voolu taastamist pärastlõunal.

Reutersi ajakirjanike teatel mõjutas katkestus liiklust mitmes Bosnia linnas. Liiklusummikud olid ka Horvaatia rannikulinnas Splitis, teatas riigitelevisioon HRT.

Montenegro pealinnas Podgoricas tekkis probleeme ka vee kättesaadavusega, sest pumbad lakkasid töötamast, teatasid kohalikud.

Hetkel pole täiesti selge, mis katkestuse täpsemalt põhjustas ja on kõlanud mitmeid versioone, kust katkestus võis alguse saada.

Montenegro energiaminister Sasa Mujovic ütles telesaates, et elektrikatkestuse põhjustas „kõrgest temperatuurist tingitud energiatarbimise järsk suurenemine“, mille tõttu oli võrk üle koormatud.

Montenegro telekanal Vijesti TV teatas, et Bosnia piiri ääres märgati tulekahju ülekandeliini juures, kuid pole selge, kas see juhtum võis olla katkestusega mingil moel seotud.

Albaania energiaminister Belinda Balluku ütles, et Albaania ja Kreeka vahelises ühenduses oli rike. Lisaks märkis ta, et kuuldavasti olid sarnased asjaolud Montenegros ning Horvaatia ja Bosnia piirkondades.

Balluku kinnitas, et varajase analüüsi andmetel tekitasid probleemi „ülekandesüsteemi suured võimsusmahud ja rekordtasemel temperatuurid“.

Horvaatia riiklik uudisteagentuur HINA tsiteeris nimetuid allikaid, kelle sõnul sai elektrikatkestus alguse Montenegrost.