Slovakkia andis 2023. aasta kevadel Ukrainale kümmekond nõukogudeaegset hävitajat MiG-29 ja kaks õhutõrjesüsteemi, olles esimene riik, kes andis Kiievile sõjalennukeid alates Venemaa täiemahulise sissetungi algusest Ukrainasse, vahendab Politico.

„See otsus jättis taeva kaitsmata ja kodanikud ohtu,“ ütles kaitseministeeriumi riigisekretär Igor Melicher reedel pressikonverentsil. Tema sõnul oli samm põhiseadusega vastuolus.

„Need kaks härrasmeest suutsid Slovakkia desarmeerida paremini kui ükski teine ​​vaenlane,“ lisas Melicher. „Olen veendunud, et Jaroslav Naď reetis oma kodumaa Slovakkia.“

Kaitseministeeriumi teatel kahtlustatakse endist peaministrit ja endist kaitseministrit sabotaaži toimepanemises, riigiametniku võimu kuritarvitamises ja kohustuste rikkumises võõra vara haldamisel.

„Relvajõudude nõrgestamist sellisel viisil põhiseadust rikkudes ei saa meie poliitilises sõnavaras kirjeldada millegi muuna kui riigireetmisena. Ma ei tea, kas see täidab ka selle kuriteo sisu, aga see on inimene, kes on reetnud rahvuslikud väärtused,“ ütles praegune kaitseminister Robert Kaliňák oma eelkäija kohta.

Nii Heger kui ka Nad’ lükkasid juuni keskel toimunud pressikonverentsil nende vastu esitatud süüdistused tagasi.

„Sõjalise materjali andmine Ukrainale ei olnud mitte ainult moraalne küsimus, vaid ka küsimus Slovakkia selgest joondumisest läänemaailmas,“ ütles Naď. Ta lisas, et on väga uhke Hegeri valitsuse otsuse üle aidata Ukrainat.