Eesti president Alar Karis ja Hispaania kuningas kohtusid Kadriorus. Sealt suunduti edasi Tallinna sadamasse, et tervitada sinna saabuvat Hispaania mereväe multifunktsionaalset dessantlaeva Juan Carlos I, mis osales just Läänemerel õppusel Baltops-2024.

Tänavune õppus Baltops oli märkimisväärne, sest laevagrupid harjutasid esmakordselt meresõja- ja dessantoperatsioone juba uute NATO alliansi kollektiivkaitseplaanide järgi.

„Hispaania kuninga visiit meie võidupühal on sümboolse tähtsusega, sest just täna tähistame oma vabadust, kaitsetahet ja koostööd liitlastega,“ sõnas Karis kohtumisel kuningas Felipe VI.

President Karis tänas Hispaaniat panuse eest piirkonna julgeoleku tagamisse nii Ämari lennubaasist õhuturbemissioonil osalemisega kui ka Läti NATO pataljoni lahingugruppi panustamisega.

„Hispaania on silmapaistev ja tugev NATO liitlane, kelle sõjaline panus alliansis ja kohalolek Balti riikides on jõuline ja mõjuv,“ ütles president Karis. Hispaania saadab augustis Eestisse taas keskmaa õhutõrjekompleksi NASAMS.

Karis tunnustas Hispaaniat ka pühendumuse eest Ukraina toetamisel Venemaa agressiooni tagasilöömisel. „Meie ainus toimiv strateegia tolles sõjas on jätkata Ukraina toetamist kõige vajaliku, aga eelkõige sõjalise abiga,“ rääkis president Karis.

Kohtumisel räägiti ka Eesti, Läti ja Leedu ühisest raudtee ehitusprojektist Rail Baltic ning selle olulisusest Balti riikide ühendamisel Euroopaga. Ühtlasi oli kõne all konflikt Lähis-Idas ja Vene mõjutustegevus Aafrika riikides.

Riigipea korraldab kuninga auks ka ametliku õhtusöögi.

Kuningas Felipe VI külastas ühtlasi riigikogu, kus ta kohtus selle esimehe Lauri Hussariga.

Eestist suundub Hispaania kuningas edasi Leetu ja Lätti.