Macron ütles podcast’is „Génération Do It Yourself“, et küsitluste järgi esikohal oleva RN-i manifest ning selle lahendused kuritegevuse ja sisserände hirmuga tegelemiseks põhinevad häbimärgistamisel ja lõhestamisel, vahendab Guardian.

„Paremäärmuslaste pakutavad lahendused ei tule kõne allagi, sest see on inimeste kategoriseerimine nende usu ja päritolu järgi, ning seetõttu viib see lõhenemise ja kodusõjani,“ märkis Macron.

Ta oli samamoodi kriitiline ka NFP-sse kuuluva vasakäärmusliku erakonna La France Insoumise (Paindumatu Prantsusmaa, LFI) suhtes.

„Selle taga on kodusõda, sest inimesi kategoriseeritakse ainuüksi nende usuliste vaadete ja kogukonna põhjal, kuhu nad kuuluvad. See on omamoodi vahend nende laiemast rahvuslikust kogukonnast isoleerimise õigustamiseks ja sel juhul tuleks kodusõda nendega, kes ei jaga neidsamu väärtusi,“ selgitas Macron.

Macroni avaldusi paluti kommenteerida RN-i juhil Jordan Bardellal, keda peetakse võimalikuks peaministriks, kui RN valimised võidab.

„President ei tohiks selliseid asju öelda,“ lausus Bardella.

Macroni avaldused mõistis hukka ka LFI juht Jean-Luc Mélenchon, kes ütles telekanalile France 2, et Macroni enda poliitika kutsub esile rahutusi, mida võis näha näiteks Uus-Kaledoonias.

RN avaldas enne Macroni esinemist oma valimismanifesti, milles lubatakse piirata sisserännet ja võtta kodakondsuse saamise õigus Prantsusmaal välismaalaste perre sündinud lastelt, keda nad on ka kasvatanud.

Bardella ütles, et RN-i pikaajaline eesmärk on Prantsusmaa taas jalgele tõsta, kehtestades islamistlike ideoloogiate vastased seadused.