Kapsel maandus kell 14.07 Pekingi aja järgi, teatas Hiina kesktelevisioon CCTV. See tõi Maale varem sel kuul Kuult kogutud pinnasematerjali, vahendab Reuters.

Chang’e-6 Kuu-missiooni eduka lõpuleviimise tegi teatavaks Hiina riikliku kosmoseadministratsiooni juht Zhang Kejian. Hiina president Xi Jinping nimetas seda tähtsaks verstapostiks Hiina liikumisel kosmose ja teaduse valdkonna suurvõimuks saamise suunas.

Chang’e-6 startis 3. mail raketi Changzheng-5 jõul Hainani saarel asuvast Wenchangi satelliitide väljalaskmise keskusest.

Umbes kaks kilogrammi Kuu pinnaseproove viiakse CCTV teatel analüüsimiseks Pekingisse, kus neid analüüsivad Hiina ja teiste riikide teadlased, kes usuvad, et need paljastavad uusi detaile Maa, Kuu ja päikesesüsteemi moodustumise kohta.

Chang’e-5 missioon, mis tõi Maale proove Kuu esiküljelt, viis uute mineraalide avastamiseni ja aitas täpsustada Kuu geoloogilist vanust.

Chang’e-6 edu võib muuta Hiina Kuu- ja kosmoseprogrammi, mis pakub juba USA omale tõsist konkurentsi, teistele riikidele ja teadlastele ligitõmbavamaks.

NASA juht Bill Nelson väljendas sel aastal muret Hiina Kuu-programmi üle ja rääkis kosmosevõidujooksust USA ja Hiina vahel.

Euroopa kosmoseagentuurid ja teadlased teevad Hiina omadega tihedat koostööd hiinlaste kogutud andmete ja proovide kallal.

„Me teame, et [Kuu tagakülg] on sõna otseses mõttes teistmoodi koht, see koosneb teistest materjalidest kui Kuu esikülg, sellel on teistmoodi ajalugu... On tõesti fundamentaalse teadusliku tähtsusega need proovid kätte saada,“ ütles Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) tehniline ametnik Neil Melville-Kenney.

Melville-Kenney lisas, et ESA kohtub Hiina kosmoseadministratsiooniga oktoobris, et arutada edasist koostööd.