Rahvusvaheline Looduskaitseliit (ICUN) teatas, et 20 aastat jõupingutusi tasus end ära ja ibeeria ilves ei ole enam väljasuremisohus. Looma populatsioon on Hispaanias ja Portugalis piisavalt taastunud selleks, et nad märkida ohustatud liigiks.

2023. aasta seisuga loendati 2021 ibeeria ilvest, neist 86% elavad Hispaanias. Veel 2002. aastal leidus maailmas ainult 94 ibeeria ilvest.

Loomade arvukus langes järsult eelmisel sajandil. Tuhandeid ilveseid tapeti, sest seaduse järgi peeti neid kahjuriteks. Teised surid välja elupaikade hävimise pärast, samuti mõjutas nende arvu haigustest tingitud küülikupopulatsiooni ulatuslik langus. Nimelt moodustavad küülikud suurema osa ibeeria ilveste söögilauast.

Ibeeria ilves

IUCNi punase nimekirja üksuse juht Craig Hilton-Taylor ütles The Guardanile, et suure eduloo taga on hoolikad koostööalgatused ilveste arvukuse ja populatsioonide laiendamiseks ja mitmekesistamiseks erinevates piirkondades, küülikute arvukuse suurendamiseks ja teadlikkuse tõstmiseks.

„Järgmise saja aasta jooksul jõuame tõenäoliselt selleni, et ilves taastub täielikult oma looduslikult levialas,“ ütles ta. „Kliimamuutus on murettekitav tegur, sest me ei tea, mida see tegema hakkab – oleme näinud tulekahjude sagenemist Vahemere piirkonnas, seega pole veel kindlaks tehtud, kuidas see ilvestele mõju avaldab. Nii et see on tohutu edu, kuid liikide taastamiseks sinna, kus see peaks olema, on veel pikk tee minna.“

Ibeeria ilves