Põhja-Korea katsetas oletatavasti hüperheliraketti, teatas Lõuna-Korea, mille luureagentuurid uurisid kolmapäeva varahommikul läbi kukkunud ballistilise raketi katsetust.

Lõuna-Korea armee teatas, et katse toimus umbes kell 5.30 kolmapäeva hommikul ja pärines Pyongyangi ümbrusest.

Armee juhatusest öeldi hiljem Lõuna-Korea ajakirjanikele, et rakett plahvatas, kui see lendas üle Põhja-Korea idaranniku Wonsani linna vetesse. Raketi killud leiti stardikohast kuni 250 kilomeetrit kauguselt.

Jaapani kaitseministeeriumi teatel tuvastasid ka nemad raketi stardi. Nende teatel ulatus relv umbes 100 km kõrgusele ja lendas rohkem kui 200 km itta.

Anonüümseks jääda soovinud JCS-i ametnik ütles hiljem ajakirjanikele, et sõjavägi peab võimalikuks, et relv oli hüperhelirakett.

Viimane raketikatsetus tehti paar päeva pärast seda, kui Põhja-Korea allkirjastas Venemaaga laiaulatusliku strateegilise koostöölepingu ja USA lennukikandja Theodore Roosevelt saabus Busani, et osaleda ühistel sõjalistel õppustel Lõuna-Korea ja Jaapaniga.

USA Indo-Vaikse ookeani väejuhatus ütles, et USA mõistab hukka Põhja-Korea käitumise, isegi, kui see ei kujutanud otsest ohtu USA territooriumile ega nende liitlastele.

Alates 2022. aastast on Põhja-Korea järsult suurendanud relvakatsetuste tempot, et suurendada oma tuumarünnakuvõimekust. Väliseksperdid väitsid AP-le, et Põhja-Korea eesmärk on lõpuks kasutada oma suuremat tuumaarsenali USA-lt suuremate järeleandmiste väljapressimiseks.

Samuti on Põhja-Korea tugevdanud oma vägede kohalolekut kahe Korea piiril pärast 2018. aasta sõjalise koostöölepingu peatamist Lõuna-Koreaga. Põhja-Korea on saatnud lõunasse sadu prügiga täidetud õhupalle, kättemaksuks Kim Jong-uni valitsemist kritiseerivaid lendlehti kandvate õhupallide eest, mille aktivistid Põhja-Koreasse lennutasid.