Rutte vahetab sel ametikohal välja norralase Jens Stoltenbergi.

Rutte võtab NATO peasekretäri ameti üle 2024. aasta 1. oktoobril, kui Stoltenbergi ametiaeg pärast kümmet aastat lõpeb.

Rutte ametisse nimetamisest sai formaalsus pärast seda, kui tema ainus rivaal, Rumeenia president Klaus Iohannis eelmisel nädalal kandideerimast loobus.

Ruttest saab neljas hollandlane NATO peasekretäri ametikohal, vahendab Hollandi ringhääling NOS.

Enne teda on seda tööd teinud Dirk Stikker, Joseph Luns ja Jaap de Hoop Scheffer. Viimane oli ametis aastatel 2004–2009.

Uue peasekretäri peamised väljakutsed saavad olema jätkuv sõda Ukrainas, Venemaa oht NATO-le, 32 liikmesriigi ühtsuse hoidmine ja Donald Trumpi võimalik tagasivalimine USA presidendiks.

Stoltenberg teatas, et tervitab Rutte valikut enda järeltulijaks ja teab, et jätab NATO headesse kätesse.

„NATO peasekretäriks nimetamine on tohutu au. Allianss on ja jääb meie kollektiivse julgeoleku nurgakiviks. Selle organisatsiooni juhtimine on vastutus, mida ma ei võta kergelt. Ma olen tänulik kõigile liitlastele minu usaldamise eest. Ootan ametisse astumist oktoobris suure innuga, Jens Stoltenbergi järeltulijana, kes on pakkunud viimased kümme aastat NATO-le väljapaistvat juhtimist ja kelle vastu on mul alati olnud suur imetlus,“ kirjutas Rutte ise X-is.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov teatas, et Rutte nimetamine NATO uueks peasekretäriks ei muuda ilmselt Venemaa jaoks midagi, vahendab Interfax.

„Vaevalt saab see valik midagi muuta NATO üldises liinis, mis teeb praegusel hetkel nii eraldi, peame silmas liikmeid USA vahetul juhtimisel, kui ka koos Põhja-Atlandi alliansina tööd eesmärgiga Vene Föderatsioon strateegiliselt maha suruda,“ lausus Peskov ajakirjanikele. „Praegusel hetkel on see meile vaenulik allianss.“