USA president Joe Biden kuulutas kolmapäeval välja, et käivitab protsessi armuandmiseks USA veteranidele, kelle sõjavägi on süüdi mõistnud homoseksuaalsuse eest. Homoseksuaalsus oli USA sõjaväes keelustatud kuni 2013. aastani.

Vahekord vastassoost isikuga ja muud „ebaloomulikud suguaktid“ olid keelatud USA sõjaväemäärustiku 1951. aastal kehtestatud sättega, mille USA kongress 2013. aastal kehtetuks kuulutas.

Biden teatas kolmapäevases avalduses, et armuandmine on ajalooliste vigade parandamine. „Vaatamata nende julgusele ja nende toodud suurtele ohvritele sunniti tuhanded LGBTQI+ teenistuse liikmed nende seksuaalse sättumuse või soolise identiteedi tõttu sõjaväest lahkuma,“ ütles Biden. „Mõned neist patriootlikest ameeriklastest kuulutati sõjakohtu alla ja on aastakümneid kandnud selle suure ebaõigluse koormat.“

Armuandmisega hõlmatud isikud saavad taotleda tõendit selle kohta, et nende süüdimõistev kohtuotsus on kustutatud. Isikud saavad taotleda sõjaväeteenistusest vabastamise kõrgemat taset (auväärne lahkumine), mis annab õiguse nõuda süüdimõistmise tõttu saamata jäänud töötasu ja muid hüvitisi.

Ametnikud ütlesid, et presidendi administratsioon arutab hetkel, kuidas jõuda kõigi isikuteni, kellel võib olla õigust armuandmisele.

Jaga
Kommentaarid