Erdoğan ütles parlamendis peetud kõnes, et Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kavatseb piirkonda levitada Gaza sõda, vahendab Reuters. „Tundub, et Iisrael on nüüd pärast Gaza hävitamist ja põletamist oma pilgud Liibanoni poole pööranud. Me näeme, et lääneriigid toetavad Iisraeli kulisside taga,“ lisas ta.

Türgi presidendi sõnul on „Netanyahu plaanil sõda piirkonda levitada“ katastroofiline tagajärg ning lääne toetus Iisraelile on tema sõnul „haletsusväärne“. Erdoğan lisas: „Türgi seisab Liibanoni vennasrahva ja riigi kõrval. Kutsun teisi piirkonna riike üles olema Liibanoniga solidaarsed.“

Viimastel nädalatel on süvenenud pinged Iisraeli ja Liibanoni Hezbollahi vahel. Üle Iisraeli põhjapiiri toimunud rünnakud on sundinud mõlemalt poolt kümneid tuhandeid inimesi evakueerima.

Selle nädala algul ütles Türgi välisminister, et Türgi valitus näeb Iisraeli ja Hezbollahi vahelistes pingetes ohtu suuremaks piirkondlikuks konfliktiks.

Lisaks kutsus minister Küprost üles konfliktist eemale hoidma. Ministri sõnul on Türgil luureandmeid, mis näitasid, et Küprosest on saanud „teatud riikide“ baas, millest Gaza kohal sõjaväe- ja luurelende tehakse. Eelmisel nädalal hoiatas ka Hezbollahi rühmituse juht Hassan Nasrallah Küprost, et nad käsitlevad sõjaaktina seda, kui Küpros peaks andma Iisraeli vägedele loa kasutada oma sõjalist infrastruktuuri Hezbollahi sihikule võtmiseks.

Küpros väidab, et nad ei ole konfliktiga kuidagi seotud. „Küpros ei seo end sõjaliste konfliktidega ja positsioneerib end pigem lahenduse kui probleemi osasse,“ ütles Küprose president Nikos Christodoulides.

Hezbollahi ja Iisraeli vahelised pinged on suurenenud pärast Hamasi 7. oktoobri rünnakuid ja pärast neid Iisraeli kaitsejõudude korraldatud sõjalist agressiooni Gazas.