RN oli saamas 33,2% häältest ja sellele järgnes vasakpoolne liit Uus Rahvarinne (NFP) 28,1 protsendiga. Macroni tsentristlik blokk oli saamas 21% häältest, vahendab BBC News.

„Minu eesmärk on olla peaminister kõigi Prantsusmaa inimeste jaoks, kui prantslased annavad meile oma hääled,“ ütles 28-aastane RN-i esimees Jordan Bardella.

Kunagi varem ei ole paremäärmuslased Prantsusmaa parlamendivalimiste esimest vooru võitnud.

Le Pen ja Bardella tahavad aga 577-kohalises Rahvusassamblees enamust ehk 289 kohta. Prognooside järgi järgmisel pühapäeval toimuvaks teiseks vooruks võib neil aga selleks toetusest puudu jääda.

Ilma RN-i absoluutse enamuseta saab Prantsusmaa teovõimetu parlamendi, kus RN ei suuda oma sisserändealaseid, maksude kärpimise ja kuritegevusevastaseid plaane läbi suruda.

President Emmanuel Macron jättis rääkimise peaminister Gabriel Attali hooleks, kes tegi avalduse, milles teatas, et on tulnud aeg laialdase selge demokraatliku ja vabariikliku alliansi loomiseks valimiste teise vooru jaoks.

„Rahvuskogule ei tohi minna ühtki häält,“ kuulutas Attal oma restidentsi Hôtel Matignoni ees. „Panused on selged – Rahvuskogu absoluutse enamuse ärahoidmine.“

Teises voorus toimuvad valimisringkondades võitlused kas kahe või kolme erakonna kandidaatide vahel. Suur valimisaktiivsus tõi kaasa selle, et kolme kandidaadi võitlustele pääses üle 300 kolmanda koha saanud kandidaadi.

Nüüd otsustatakse suuresti kohalikul tasemel, kas kolmanda koha saanud kandidaat loobub, et takistada RN-i kohta saamast.

Peaminister Attal ütles, et mitmes sajas valimisringkonnas on tema erakonna kandidaatidel parim positsioon RN-i blokeerimiseks.

Üldiselt ei taha Macroni bloki kandidaadid loobuda NFP juhtiva vasakäärmusliku erakonna LFI kandidaatide kasuks, kuigi üks on seda teinud, öeldes, et valis poliitilise rivaali ja vabariigi vaenlaste vahel.

LFI juht Jean-Luc Mélenchon ütles, et seal, kus tema erakonna kandidaadid on kolmandal kohal ja RN juhib, loobuvad ka nemad.