„Aidos Sadõkov lahkus meie hulgast täna kell 3.00 Kiievi aja järgi. Minu jumaldatud mees, meie kolme lapse isa, kasahhi rahva suur poeg. Aidos andis oma elu Kasahstani eest, võttis vastu märtrisurma killer’ite käe läbi. 13 päeva võitles Aidos reanimatsioonis elu eest, aga imet ei juhtunud. Tema surm on [Kasahstani presidendi Kasõm-Žomart] Tokajevi südametunnistusel,“ kirjutas Natalja Sadõkova, vahendab Meduza.

Sadõkovit rünnati 18. juunil. Kuriteos kahtlustatakse Kasahstani kodanikke Altai Žakanbajevit ja Meiram Karatajevit. Viimane läks juurdluse andmetel auto juurde, kus istus Sadõkov koos naisega, ja tulistas talle summutiga püstolist pähe.

Seejärel põgenesid kahtlusalused Moldovasse ja nad kuulutati rahvusvaheliselt tagaotsitavaks.

Sadõkovi seisundit hinnati pärast rünnakut äärmiselt raskeks. Naine ütles, et ta on sügavas koomas.

21. juunil andis Žakanbajev end Kasahstani õiguskaitseorganitele üles. Raadio Vabaduse andmetel võivad kahtlusalused olla seotud Kasahstani eriteenistustega.

Sadõkovid on olnud YouTube’i kanali „Bäse“ autorid. Sellel on üle miljoni jälgija. Oma videotes kritiseerivad nad Kasahstani võime ning räägivad korruptsioonist ja politsei omavolist. Alates 2014. aastast on nad elanud Kiievis. 2023. aastal kuulutas Kasahstani siseministeerium nad tagaotsitavaks süüdistatuna vaenu õhutamises.