Ukraina riigitelevisioonis esinenud presidendi kantselei juhi asetäitja asetäitja Ihor Žovkva sõnul anti täna hommikul Kiievis toimunud kohtumisel Ungari valitsusjuhile Viktor Orbánile „võimalus omi mõtteid väljendada.“

Orbán ütles kohtumise järel toimunud pressikonverentsil, et palus Zelenskõil mõelda, kas rahukõnelusi annaks kiirendada sellega, et esmalt sõlmitaks Venemaaga relvarahu. Kyiv Independent teatel oli Orbán suletud uste taga väljendanud meelehärmi, et Ukraina rahualgatused võtavad „liiga kaua aega“ ja teinud ettepaneku tegevuste järjekorda muuta.

„Ukraina president kuulas teda, kuid vastuseks ütles ta välja Ukraina seisukoha – selge, arusaadava ja üldtuntud,“ vahendab Kyiv Independent Žovkva kommentaari kohtumisele. Keeldumise põhjuseks on veendumus, et relvarahu sõlmimine annaks Venemaale võimaluse vägede koondamiseks.

Kohtumise järel peetud pressikonverentsil ütles Zelenskõi, et nad näevad võimalust korraldada sel aastal teine ​​tippkohtumine. „Ja kogu selle ettevalmistustöö saame lähikuudel ära teha. Oleme Ungarile toetuse ja aktiivsuse eest tänulikud,“ sõnas ta ja lisas, et arutas Orbániga üksikasjalikult, kuidas Ungari saaks teise tippkohtumise ettevalmistamisel näidata oma juhtpositsiooni, vahendab Ukrinform.

Veel ütles Zelenskõi, et hindab kõrgelt Orbáni otsust teha esimene visiit Euroopa Nõukogu eesistujana just Ukrainasse. „See näitab selgelt meie Euroopa prioriteete, kui oluline on taastada õiglane rahu Ukrainale ja kogu Euroopale, kui oluline on selle eesmärk on lahendada olemasolevad raskused ja luua uus alus Euroopa tugevdamiseks, majanduslikuks ja sotsiaalseks kasvuks,“ ütles Ukraina riigipea. „On tähtis, et Ungari eesistumine oleks tõhus. Kogu Euroopas on inimestel erinevad poliitilised vaated, nad kõik tahavad näha Euroopa poliitikat tõhusana, mis on suunatud Euroopa tugevdamisele, uute võimaluste loomisele inimestele ja sotsiaalsele arengule.“

Tegemist oli Orbáni esimese visiidiga Ukrainasse pärast täiemahulise sissetungi algust.

Jaga
Kommentaarid