29. juunil möödus helilooja Eduard Tubina dirigendidebüüdist täpselt 100 aastat. Sellest sündmusest on teada vähe, kuid on säilinud foto Eduard Tubinast koos ühendkooriga. Debüüt toimus Alatskivi rahvapeol Alatskivi, Savastvere ja Koosa segakooride kontserdil.

Sel samal päeval avati ka Juhan Liivi mälestusmärk, millest 1924. aasta Postimehes avaldatud artiklis on mainitud ka toimunud rahvapidu: „Laulukoor laulab mõned Liivi sõnadele loodud laulud, muusikakoor mängib. Sellega lõppeb avamine. Ümberkaudset rahvast oli väga rohkesti kokku tulnud, sest pühapäeval peeti Alatskivil ka kabelipüha ja peale lõunat algas lossipargis rahvapidu.“ (Postimees nr. 172, 30. juuni 1924)

Nimeliselt pole küll Eduard Tubinat artiklites mainitud, mis võis olla tingitud sellest, et Tubin oli sel ajal vaid 19-aastane ning laiemalt veel täiesti tundmatu persoon. Kuna sellest ülesastumisest on vähe infot, siis kutsub Eduard Tubina muuseum üles mälestusi jagama.

ÜLESKUTSE | Kui kellegi sugulane laulis 29. juunil 1924 selles kooris ning omab informatsiooni toimunud ürituse kohta, siis kirjutage sellest Tubina Muuseumi e-maili aadressil tubin@muusa.ee.

Vaata galeriid!

Jaga
Kommentaarid