26.-28. juunil toimus Peterburis 12. korda rahvusvaheline õigusfoorum. Kahel päeval esines seal Müllerson, kes on varem Ukraina ründamise valguses lääne tegevust kritiseerinud ja Venemaad õigustanud.

Foorumi programmist paistab, et 26. juunil esines Müllerson teemal „International Law: A Perpetual Motion Machine in Need of Repair?“ Lisaks temale oli laval veel kuus eksperti.

27. juunil toimunud arutelus „Law: The Foundation Of Global Balance“ osales Müllerson koos Venemaa ekspresidendi ja julgeolekunõukogu aseesimehe Dmitri Medvedevi, ÜRO eriraportööri Alena Douhani ja Aafrika poliitiku Festus Katuna Mbandekaga.

Postimehele selgitas Müllerson, et soovis Peterburis lihtsalt inimestega suhelda. Küsimusele, kas praeguses olukorras on õige Peterburi esinema sõita, vastas ta, et lääs poleks pidanud Venemaad nii kõvasti provotseerima, et too Ukrainas sõda alustas. Delfil Müllersoni selgituse saamiseks tabada ei õnnestunud.

Tallinna Ülikooli rektori Tõnu Viiki sõnul ei esindanud emeriitprofessor Rein Müllerson Peterburis toimunud õigusfoorumil Tallinna Ülikooli.

„Rein Müllerson ei esinda ülikooli seisukohti ja tal puudub Tallinna Ülikooliga tööalane suhe. Tallinna Ülikool on alates 2022. aasta 28. veebruarist katkestanud igasuguse koostöö Venemaa asutuste ja organisatsioonidega ja on mõistnud hukka Venemaa poolt alustatud sõjalise rünnaku sõltumatu riigi vastu,“ sõnas ta.

Rektor lisas, et Müllersoni poolt ülikoolile põhjustatud mainekahjule reageerimist arutab senat oma järgmisel korralisel istungil.

Ka tänavu veebruaris Eesti Päevalehele antud intervjuus leidis Müllerson, et Venemaa tungis Ukrainasse vaid selleks, et sundida riiki täitma 2015. aastal sõlmitud lepingut, mille rikkumises lääs süüdi oli. „Kremlil lihtsalt tõmmati nahk üle kõrvade,“ kinnitas ta toona. Aastal 2019 sai Müllerson Putinilt Rahvaste Sõpruse ordeni „teenete eest rahvaste vahelise koostöö ja sõpruse tugevdamisel“.