ECR annab Xis teada, et on oma fraktsiooni moodustanud.

Nad lisasid, et nendega liitus värskelt ka Jaak Madison.

„Me jätkame liidu eest seismist nii, nagu see algselt kavandatud oli - vastastikuse koostöö ja meie rahvusdemokraatiate suveräänsuse austamine,“ kirjutati postituses.

Madison kuulus varem fraktsiooni Identiteet ja Demokraatia.

Madisoni lahkumisega sai selgeks, et uues Europarlamendi koosseisus Identiteedi ja Demokraatia fraktsioon enam jätkata ei saa, sest kuigi fraktsiooni moodustamiseks vajalikud 25 eurosaadikut oleks neil olemas, ei suuda nad täita teist nõuet – saadikuid vähemalt seitsmest eri liikmesriigist. Madisoni lahkumise järel jääks neile alles saadikud kõigest kuuest liikmesriigist.

Identiteedi ja Demokraatia rolli võtab uues europarlamendis üle Viktor Orbani loodav uus populistlik fraktsioon, kuhu astumisest on juba teatanud lisaks Orbanile Austria Vabaduspartei ja Tšehhi populistist ekspeaministri Andrej Babiši ANO. Tõenäoliselt liitub tolle grupiga ka näiteks Portugali parempopulistlik erakond Chega ning Marine Le Peni erakond Rahvuslik Liit. Seitsme liikmesriigi eurosaadikute kokkusaamiseks tuleb neil aga teha diile ka väiksematest Euroopa riikidest pärit saadikutega.

Võrreldes ID-ga tuleb uus fraktsioon tõenäoliselt märksa Venemaa-sõbralikum, kust tasub otsida ka põhjuseid, miks otsustas Madison hetkel, mil ID lagunemine oli sisuliselt selge, liituda Venemaa suhtes märksa rangema joonega ECRiga, mitte uue loodava fraktsiooniga.