Näitus on pühendatud meie kõigi teadlikkuse tõstmisele sellest, kuidas mõjutab meid globaalne jää sulamine ning milline on selle mõju meile Eestis. Oleme viimane generatsioon, kes saab päästa Maa progresseeruvast pöördumatust hukatusest. Peame mõistma globaalset jagatud vastutust, sest oleme teineteisest sõltuvad.

Teadlased, filosoofid ja kultuuripsühholoogid on andnud lootust, et inimkond on täna võimeline enda käitumist Maa ja inimkonna hüvanguks muutma. Suunates tähelepanu isiklikelt ihadelt meid ümbritsevale keskkonnale, hädavajaliku globaalse ning kohaliku kogukonna loomisele, oleme võimelised hoolitsema Emakese Maa eest, justkui oleks tegu meie enda keha ja sisikonnaga.

Üleeuroopaline projekt „Jää mind vaatama“ on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist. Projekti ja näitust korraldab MTÜ Eesti-Saksa Kunstikoostöö ja roam projects e.V. (Berliin, Saksamaa) koostöös kuraator Liisi Kõuhknaga. Programmi raames teevad omavahel koostööd viis kohalikku institutsiooni Tartus ja Äksis. Nendeks on Tartu Kunstimaja, Teaduskeskus AHHAA, TYPA trüki- ja paberikunstikeskus, Ajuokse Avangaar ja Jääaja Keskus. Peanäitus „Jää mind vaatama“ Tartu Kunstimajas kaasab 15 rahvusvahelist kunstnikku kõigist kolmest Euroopa kultuuripealinna 2024 riigist: Bad Ischl-Salzkammergut (Austria), Bodø (Norra), Tartu (Eesti), lisaks on esindatud ka Saksamaa.

Näitusel osalevad kunstnikud: Nina Maria Allmoslechner, Ronald Anzenberger, Nara Bak, Sofie Brønner, Pete Christie, Marjolijn Dijkman, Marta Djourina, Lena von Goedeke, Toril Johannessen, Dongbin Lee, Aquiles Jarrin & Irving Ramo, Kristel Laurits, Jaanika Peerna, Theresa Schubert, Annika Sellik, Lukas Troberg.

Jaga
Kommentaarid