Venemaa president Vladimir Putin ütles neljapäeval, et ta usub, et vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump soovib siiralt sõja Ukrainas lõpetada.

„Ma ei ole kursis tema võimalike ettepanekutega, kuidas ta kavatseb seda teha ja see on loomulikult võtmeküsimus,“ ütles Putin neljapäeval Kasahstanis Astanas, kus ta osales Shanghai koostöö tippkohtumise pressikonverentsil. „Kuid ma ei kahtle, et ta ütleb seda siiralt ja me toetame seda.“

Putin rääkis päev pärast seda, kui Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles Bloomberg TV-le antud intervjuus, et Trump „peaks meile täna rääkima, millised on tema plaanid sõja lõpetamiseks, kui ta võidab novembris toimuvad USA presidendivalimised.“ Zelenski hoiatas, et iga ettepanek peab vältima Ukraina suveräänsuse rikkumist.

Putin ütles ajakirjanikele, et nägi mõnda osa eelmise nädala valimisdebatist Trumpi ja Joe Bideni vahel, kuid keeldus seda kommenteerimast.

Putin välistas ka kõneluste jätkamise USAga kuni valimised on lõppenud. „Venemaa peab kõigepealt mõistma tulevase administratsiooni meeleolusid ja eelistusi“, ütles Putin.

Trump ei ole selgitanud, kuidas ta teeb lõpu kolmandat aastat kestvale sõjale. Politico teatas sel nädalal, et ta kaalub Venemaaga lepingu sõlmimist, mille kohaselt NATO kohustub mitte laienema kaugemale itta, sealhulgas Ukrainasse ja Gruusiasse.

Jaga
Kommentaarid