Tartu maakohus arutas juunis toimunud eelistungil Parvel Pruunsilla ja Priit Humala kohtuasja, kus tuli ka ilmsiks, et Pruunsilla kaitsjad Paul Keres ja Andri Rohtla kahtlustavad kapot ebaseaduslikus jälitustegevuses.

Keres märkis kohtus, et kriminaaltoimikusse on lisamata jäänud mingisugused jälitustoimingud.

„Kui me näeme, et toimuvad jälitustoimingud, aga selle kohta dokumentatsiooni ei vormistata ja seda kriminaaltoimikusse ei esitata, siis on toimik järelikult puudulik ja meil on õigus tutvuda kõikide andmetega.“

Sellise juhtumina tõi Keres esile näiteks kaitsepolitsei ametnike ilmumise Sakala korporatsiooni külalisõhtule, kus nad olevat esinenud valenimede all.

Kõnealusest intsidendist kirjutas täna lähemalt ERR.

Selgus, et mullu märtsis toimunud külalisõhtule saabus kell kaheksa õhtul alanud peole Sakala liikmete ja vilistlaste kõrval kümmekond huvilist, kellest enamus olid 19-20-aastased noormehed. Aga sisse astusid ka kaks varastes kolmekümnendates meest, kes esitlesid end Anton Meremäe ja Tanel Saagena.

Sakala vilistlane Karl Kaur ütles ERR-ile, et Meremäe ja Saage vanus nii väga silma ei jäänudki. Ikka juhtub, et teklite, laulude ja rapiiride vastu tunnevad huvi ka vanemad tudengid. Aga kui õllelauda maha istuti, paistis, et midagi on valesti.

„Nende käitumine lihtsalt muutus aina spetsiifilisemaks,“ ütles Kaur. „Nad tundusid väga huvitatud olevat meie vilistlastest ja küsisid nende kohta palju.“

Segasemaks läks olukord siis, kui kõigil külalistel paluti end mõne sõnaga tutvustada.

„Nad tundusid natukene sellised veest väljas olevad kalad olevat, nad ei tundunud tudengite moodi,“ meenutas Karl Kaur. „Nad ei teadnud, mis eriala nad õpivad.“

Kapo ja prokuratuuri selgituste kohaselt olid kaitsepolitseiametnikud külallisõhtul aga mitte tööasjus, vaid vabast ajast, vahendab ERR.