Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles neljapäeval USA president Joe Bidenile, et saadab delegatsiooni läbirääkimisi taasalustama.

Biden tervitas seda sammu ja anonüümseks jääda soovinud allikas Iisraeli läbirääkimismeeskonnas ütles, et nüüd on reaalne võimalus kokkuleppele jõuda.

Iisraeli märkused olid vastuolus, kuna Iisrael ütles varasemalt, et Hamasi tingimused ei ole vastuvõetavad.

Palestiina ametnik, ütles, et Hamasi viimane ettepanek võib viia raamleppeni, kui Iisrael selle omaks võtab. Ta ütles, et Hamas ei nõua enam eeltingimusena Iisraeli kohustust sõlmida alaline relvarahu enne lepingu allkirjastamist.

Hamas ütles, et on Hizbollahile teatanud, et nõustus Gazas relvarahu ettepanekuga ja, et Liibanoni rühmituse juht tervitas seda sammu, ütlesid kaks asjaga kursis olevat allikat.

„Kui on sõlmitud Gaza kokkulepe, siis alates nulltunnist kehtib Liibanonis relvarahu,“ ütles Hizbollahi ametnik.

Gaza elanikud, kes vajavad hädasti abi, näiteks toitu ja joogivett, reageerisid kõneluste uuendamise väljavaadetele ettevaatlikult. Ainus eelmine, novembris kokku lepitud vaherahu kestis seitse päeva.

„Meie Gazas oleme inimesed, kes jäävad magavad surma nähes ja ärkavad üles samuti surma nähes. Me teame, et igal ajal võime surra,“ ütles Ibtisam Al-Athamna Reutersile.