Pezeshkian sai üle 16 miljoni hääle ja Jalili üle 13 miljoni kokku umbes 30 miljonist, teatas valimisorgani esindaja Mohsen Eslami, kelle sõnul oli valimisaktiivsus 49,8%, vahendab AFP.

Rikutud sedelite arv oli teadete kohaselt üle 600 000.

Pezeshkian tänas „armastusega ja riigi aitamiseks“ valima tulnud valijaid.

„Me ulatame sõbrakäe kõigile, me oleme kõik selle riigi inimesed, me peame kasutama igaüht selle riigi eduks,“ ütles Pezeshkian riigitelevisioonis.

Pärast ultrakonservatiivse presidendi Ebrahim Raisi hukkumist helikopteriõnnetuses toimunud valimiste esimeses voorus oli ajalooliselt madal valimisaktiivsus.

Iraani kõrgeim juht, ajatolla Ali Khamenei, kutsus inimesi valima minema ja rõhutas valimiste tähtsust. Khamenei sõnul ei olnud madal valimisaktiivsus süsteemivastane tegevus.

Esimeses voorus sai ainus reformistlik kandidaat, kellel osaleda lubati, 42% häältest ja Jalili 39%. Osales vaid 40% Iraani 61 miljonist hääleõiguslikust kodanikust, mis on madalaim näitaja pärast 1979. aasta islamirevolutsiooni.

Seni suhteliselt tundmatu Pezeshkiani võit on tekitanud pärast konservatiivide ja ultrakonservatiivide aastate pikkust domineerimist Iraani reformimeelsete hulgas taas lootust. Pezeshkiani toetas peamine reformistlik koalitsioon ning talle avaldasid toetust endised presidendid Mohammad Khatami ja Hassan Rouhani.

69-aastane südamekirurg Pezeshkian on kutsunud üles konstruktiivsetele suhetele läänega, et taaselustada tuumakokkulepe Iraani isolatsioonist väljatoomiseks.

58-aastane Jalili on aga endine tuumaläbirääkija, kes on tuntud oma kompromissitu läänevastase suhtumise poolest.

Pezeshkian on lubanud leevendada internetipiiranguid ja on on täielikult vastu naiste pearäti kandmist kontrollivatele politseipatrullidele.