Ühtlasi tähendab see Belgia flaamide lahkumist Itaalia, Poola ja teiste parempopulistide osalusel tegutsevast fraktsioonist Euroopa Konservatiivid ja Reformistid (ECR), ehkki alles paar päeva varem kinnitas partei, et plaanib kindlasti ECR-i ridadesse jääda.

Pärast Belgia esindajate liitumist on PFE-l fraktsiooni moodustamiseks vajalik kvoorum täidetud, kuna sinna hakkavad kuuluma seitsme liikmesriigi esindajad. Lisaks fraktsiooni moodustamisest teatanud Ungari, Austria ja Tšehhi parteidele ühinesid nendega Portugali partei Chega, Hollandi partei PVV ja Hispaania partei Vox. Kaks esimest kuulusid Jaak Madisoni lahkumise järel lagunenud fraktsiooni Identiteet ja Demokraatia (ID) ning kolmas ECR-i.

Hollandlaste ja belglaste lahkumine tähendab ECR-ile kokku üheksa saadiku kaotamist, samas liitub nendega Eesti parteitu saadik Madison. Viimane on otsust põhjendanud ID venesõbraliku poliitikaga ning asjaoluga, et ECR-i kuuluvad mõttekaaslased lähiriikidest Poolast, Rootsist ja Soomest. Samuti heitis ta PFE asutajatele ette väikeriikide esindajate arvamuse ignoreerimist.

PFE-ga oodatakse lähiajal liitumas ka Prantsusmaa Rahvusliikumist, mis suurendaks fraktsiooni veel 30 saadiku võrra. Sellega saaks PFE rohkem saadikukohti kui ECR ning tõuseks 86 saadikuga europarlamendi suuruselt kolmandaks jõuks. Europarlamendi pereheitmine pole siiski veel täielikult lõppenud ning uusi liikmeid loodavad juurde saada nii ECR kui liberaalid. Näiteks ei ole fraktsiooni valinud Alternatiiv Saksamaale (AfD) 14 saadikut, kelle läbisaamine Le Peniga on pärast ID fraktsioonist välja surumist kehv. Enne seda visati nad 2016. aastal välja ka ECR-ist.