Filipiinid ja Jaapan allkirjastasid esmaspäeval vastastikuse juurdepääsulepingu (RAA), mis võimaldab neil paigutada oma vägesid üksteise pinnale. See on riikide julgeolekusuhete jaoks äärmiselt tähtis, keset kasvavaid pingeid Indo-Vaikse ookeani piirkonnas, ütles ametnik esmaspäeval. Filipiinid, kes olid Teises maailmasõjas Jaapani okupatsiooni all, loovad nüüd sõjalist liitu Tokyoga, kuna nad seisavad silmitsi üha enesekindlama Hiinaga.

Jaapanil on Hiinaga olnud pikaajaline territoriaalne vaidlus Ida-Hiina mere saarte pärast. Hiina ja Filipiinide rannavalve- ja mereväe laevad on Lõuna-Hiina merel osalenud alates eelmisest aastast pingelistes vastasseisudes.

Filipiinide kaitseminister Gilberto Teodoro ja Jaapani välisminister Yoko Kamikawa allkirjastasid lepingu Manilas toimunud tseremoonial. Leping jõustub pärast selle ratifitseerimist riikide seadusandlikute kogude poolt.

Jaapani välisminister Yoko Kamikawa ja kaitseminister Minoru Kihara on Manilas, et pidada kõnelusi oma Filipiinide kolleegidega suhete edasise süvendamise võimaluste üle, ütles Filipiinide valitsus avalduses.

Jaapan nõustus varustama Filipiine rannikuvalve radaritega, mis on esimene koostööprojekt ametliku julgeolekuabi programmi raames.

Kaitsepakt Filipiinidega on esimene, mille Jaapan Aasias sõlmis. Jaapan sõlmis sarnased lepingud Austraaliaga 2022. aastal ja Suurbritanniaga eelmisel aastal.