Regulaarselt Kiievi sõjalisele abistamisele vastu seisev Ungari peaminister Viktor Orbán külastas eelmisel nädalal Kiievit, Moskvat ja Pekingit, nimetades visiite rahumissiooniks.

Kõnelustel Kiievis Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga tegi Ungari liider rahuprotsessi kiirendamise eesmärgil ettepaneku kaaluda relvarahu sõlmimist Venemaaga. Ukraina lükkas ettepaneku tagasi, vahendab Reuters.

NATO riikide liidrid on tippkohtumise raames kogunenud Washingtoni, kus Ukraina välisminister Kuleba kohtus ka Ungari välisministri Szijjártóga. Kuleba kirjutas sotsiaalmeediaplatvormi X postituses, et andis kohtumisel Ungari kolleegile ülevaate lahinguvälja olukorrast ja juunis Šveitsis peetud rahutippkohtumise järelmeetmete ettevalmistamisest.

„Selles kontekstis rõhutasin, et ükski rahualgatus ei saa põhineda Venemaa narratiividel,“ ütles ta.

Kiievi ametnikud on relvarahu idee tagasi lükanud, kuna nende arvates tooks see hiljem kaasa uusi rünnakuid Venemaa poolt. Samuti on nad märkinud, et Kiievi rahuplaanile ei ole alternatiivi. Plaan nõuab Vene vägede lahkumist Ukraina territooriumilt.

Vastuseks Orbáni rahualgatusele kordas Venemaa juht Vladimir Putin nõudmist, et Kiiev loobuks oma NATO-püüdlustest ja neljast Venemaa poolt osaliselt okupeeritud piirkonnast. Kiievi sõnul võrduks Putini nõudmistega nõustumine allaandmisega.

Ukraina teeb oma liitlastega koostööd, et valmistada ette laiaulatuslik plaan teiseks rahutippkohtumiseks, mis nende sõnul toimub ette aasta lõppu. Kiiev on öelnud, et järgmisele kohtumisele võiks kutsuda ka Venemaa esindajad, kes jäid eelmiselt kohtumiselt kõrvale.

Jaga
Kommentaarid