Baarid on alati olnud õlle, veini ja põnevate lolluste kohad, kuid täna tullakse aina rohkem baaridesse lihtsalt suhtlema, kultuuri tarbima, viktoriinidel osalema ja kasvõi lauamänge mängima. Festivali korraldajad leiavad, et vähemalt Tartus on paljud ägedad baarid suutnud oma tegevuse korraldada nii, et hommikuks on baaris käimise tagajärjel tekkinud märksa rohkem head kui halba.

Ula baari hoovis (Vallikraavi 23) sel reedel ja laupäeval toimuv baarikultuurifestival Bartu kutsubki avastama ja mõtestama baaris sündivat kultuuri. Programm pakub võimalusi nii kultuuri loomiseks kui ka selle nautimiseks. Festivali lõpetavad peaesineja EiK ja DJ Leslie Da Bass.

Ula baari omanik Hendrik Kuusk selgitas, et festivali korraldamine on üks viis, kuidas murda müüte baaride patuelu kohta ja anda inimestele võimalus kogeda neid paiku eelarvamusteta. „Ainuüksi kohtumispaigana on baaridel suur väärtus, kuid nende mõju on tegelikult palju suurem ja sügavam. Aina vähem on Tartu baarid vaid õlle tarbimiseks mõeldud pimedad keldrid ja aina rohkem meenutavad meie baarid kultuurimajasid, mille programm on vähemalt sama tihe kui mõnel austatud kultuuriasutusel,“ rääkis Kuusk.

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 käsitleb kultuuri laialt ja mitmekihiliselt ning Tartu puhul ei saa kindlasti kultuurielust välja jätta ööelu ning baarides toimuvat - baaride melu ongi ju osa selle kuulsa tudengilinna kultuurist ja isegi kogu linna kuvandist.

Festivalil esineva indiebändi Ouu liige Tiit Liblik lisas, et kõik head asjad saavad ikka alguse baaridest, eriti muusika puhul. „Baaris kohtuvad nii nõudlikum pukitoolikuulaja kui ka esireas näppuviskaja - ühiseks jooneks tõmme vahetu inimkontakti ja kultuursete mõttevahetuste vastu. Baaris kasvab elu, mis laseb kultuuril vohada ja levida, kuid samas jääb omas kitsas aegruumis õhku talletuma vähemalt sama hästi, kui viimane sinises udus tõmmatud sigaretimahv pubi nurgadiivanil,“ ütles Liblik.

Bartu festival keskendub nii baarides tarbitavale kui seal loodavale kultuurile ning ja loovusele. Loomulikult toimub kõik baaridele omases vabas õhkkonnas koos mõnusa huumoriga. Festivali korraldajate sõnul ei ole baarikultuuril kindlaid tunnuseid, etiketti ega käitumisreegleid. „Baarikultuur tekib siis, kui see tekib, aga festivalil me siiski püüame natuke selle teket tagant sundida,“ ütles Kuusk.

Bartu festival avatakse 12. juulil kell 19.30 koostöös Musta Kastiga. Kell 20.00 avatakse Tartu baaridest rääkiv installatsioon ja õhtul panevad peo püsti Soome diskorite kooslus Weird & Wonderful, kes toovad Tartusse diskot ja italot.

13. juuli päevane programm laseb valla loovuse ja mängulisuse. Kell 14 algava programmi ajal on võimalik proovida baaris nii maalimist kui kirjutamist ja arutelude ajal on võimalik tutvuda Tartu endiste ja praeguste baaridega ning mõtiskleda baarielu tuleviku üle.

Õhtune programm toob lavale Eesti indiebändi Ouu ning üles astub muusik ja luuletaja EiK. DJ ametit peab Bartu festivalil aga Leslie Da Bass. Kontsertprogramm on piletiga, kogu ülejäänud programm tasuta. Nii reedel kui laupäeval on võimalik ühineda ka baarikultuuri linnatuuriga.

Jaga
Kommentaarid