Gaza sektori põhjaosas toimuvate intensiivsete lahingute pärast andis IDF käsu linnast evakueerida, teatas BBC. Lennukitelt heidetud lendlehed juhendasid Gaza linnast kui „ohtlikust lahingutsoonist“ lahkuma ning märkisid selleks kaks „ohutut marsruuti“.

ÜRO inimõiguste büroo on evakueerimiskäsu pärast mures. Teisipäeval tehtud avalduses öeldi, et elanikel kästakse evakueerida piirkondadesse, kus „jätkuvad Iisraeli sõjalised operatsioonid ja kus tsiviilisikuid jätkuvalt tapetakse ja vigastatakse“. Samuti hoiatati, et Deir al-Balahi piirkond on juba tõsiselt ülerahvastatud teistest Gaza piirkondadest ümberasustatud palestiinlastega. Ühtlasi on seal vähe infrastruktuuri ja piiratud juurdepääs humanitaarabile.

Tegemist on teise korraga pärast sõja algust, miks IDG käsib Gaza sektoris inimestel ümber paikneda.

Hinnanguliselt elab Gaza linnas endiselt üle veerand miljoni inimese. Palestiina Punase Poolkuu teatel on nad saanud kõnesid isikutelt, kel pole õnnestunud pommitamise intensiivsuse tõttu kodust lahkuda. Osadel on õnnestunud evakueerida, kuid teised ei soovi seda teha.

47- aastane Ibrahim al-Barbari ütles BBC-le, et ta ei soovi oma perega evakueerida, sest „Iisraeli raketid ei tee vahet põhjal ja lõunal.“ Ta lisas: „Kui surm on minu ja mu laste saatus, sureme au ja väärikusega oma kodudes.“

Viimase paari nädala jooksul on hoogustunud Iisraeli rünnakud piirkonnas, kuhu IDF-i hinnangul Hamasi ja Palestiina Islamidžihaadi võitlejad on alates aasta algusest koondunud.

Jaga
Kommentaarid