Ukraina prokuratuuri ja julgeolekuteenistuse (SBU) teatel on Ukraina võimud vahistanud Kameruni lipu all sõitnud laeva USKO MFU, mis eksportis Sevastopoli sadamast teravvilja. Laev arreteeriti Odessa Reni sadama vetes.

Laeva kapten, Aserbaidžaani kodanik, kuulutati kahtlustavaks vastavalt Ukraina kriminaalkoodeksi artiklile 332-1 („ajutiselt okupeeritud territooriumile“ sisenemise ja sealt lahkumise korra rikkumine). SBU märgib, et teda võib oodata kuni viieaastane vanglakaristus. Peale tema oli pardal veel 12 meeskonnaliiget.

Laeva Sevastopoli sadamas viibimise ajal lülitas kapten GPS-jälgija välja ja sisestas laeva marsruutide ja peatuste logisse ebatäpset teavet, väidab SBU.

Ukraina peaprokuratuuri teatel külastas 2023. aasta novembris Sevastopoli sadamat kuivlastilaev. Sellele laaditi üle 3 tuhande tonni põllumajandussaadusi, mis olid mõeldud ühele Türgi ettevõttele. Tänavu mai lõpus sisenes laev taas Türgist pärit lastiga Sevastopoli sadamasse, kus saadused laaditi maha ning liikudes edasi, märkides sihtkohaks Istanbuli. 2. juulil sisenes see aga ühte Moldova sadamasse.

Ukraina valitsuse andmetel eksportis Venemaa 2023. aasta novembri seisuga Ukrainast illegaalselt umbes miljardi euro väärtuses teravilja.

Jaga
Kommentaarid